Маргарита Попова: Намираме се в частична Трета световна война

OFFNews 23 септември 2014 в 12:02 6174 7

Маргарита Попова

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета световна война.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на дискусия на тема "Бъдещето на европейската дипломация".

Попова е на мнение, че има "твърде много тревожни моменти в земното ни битие" и тези теми са важни, трудни и изключително отговорни.

По повод международната ситуация Маргарита Попова каза, че според нея конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят "глобална унищожителна разруха". Тя каза още, че реакциите за случващото се в световен мащаб не са адекватни.

"Липсва онова политическо лидерство, посветено на общественото благо. Международната общност е затрупана с десетки стратегии за развитие, но трябва да се събуди за най-страшното зло - насилието, войната унищожението, вместо създанието. Нима до вчера не виждахме това като първа необходимост", обясни вицепрезидентът.

Попова изрази мнението си, че съвременното ежедневие е прозаично, но в него хората търсят сигурността като подчерта, че живеем във век на радикални промени.

"Какъв е този наш 21 век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби, за повече власт и повече печалби? Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожара на разрухата? Кой ще бъде спасен и коя част на човечеството ще бъде спасена", допълни Попова.

Вицепрезидентът обясни, че на дневен ред пред политиците трябва да стои това как да се "откажат да управляват със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а други натовариха".

Маргарита Попова не пропусна да изрази и мнението си за предизборната кампания, в която се намира страната ни, като подчерта, че важните теми, които са изключително отговорни, липсват от предизборната битка.

"За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето", обясни Попова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови