Манолова ще положи клетва като омбудсман

Депутатите избират съдия в Конституционния съд от квотата на парламента

Ивайло Анев 07 октомври 2015 в 07:30 1669 0

Снимка БГНЕС, Архив

Мая Манолова

Мая Манолова ще положи клетва като национален омбудсман пред Народното събрание. Това предвижда проектът за седмична програма, който предстои да бъде гласуван в началото на днешното заседание.

Преди това депутатите ще гласуват прекратяването на пълномощията на Манолова като народен представител от "БСП-лява България".

В проектопрограмата е и избор на съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Омбудсманът Константин Пенчев и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев са двамата кандидати. Пенчев е фаворитът на ГЕРБ, а Михаил Кожарев е номинацията на Патриотичния фронт.

Освен това последният час и половина на заседанието в сряда по правилник е предвиден за блиц контрол с министър-председателя и неговите заместници. В проекта на дневен ред е първото гласуване на Кодекс за застраховането и на Законопроект за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Предвидено е на първо четене да бъдат обсъдени и промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона за насърчаване на заетостта, в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, в Закона за гражданското въздухоплаване, в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Редовният седмичен парламентарен контрол ще бъде в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови