Манолова: Президентът внесе незаконно искането за референдум

Симона Костадинова 04 юни 2015 в 13:00 4117 7

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев да оттегли искането си за референдум. За това призова от парламентарната трибуна депутатът от БСП Мая Манолова.

Според нея държавният глава е нарушил Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление държавният глава, защото не е изчакал година от датата на отхвърляне на предишното предложение за допитване по същата тема.

Според нея на 17 юни 2014 г. президентът е предложил да се направи референдум по тази тема и трябва да изчака датата 18 юни и тогава да си го внесе. "Да бъде така любезен да изтегли предложението си, спазвайки правото и действащия закон за референдумите, иначе цялото това упражнение по законодателстване се оказва едно безсмислено упражнение", отсече Манолова.

В самия закон обаче са описани само процедурите при провеждане на референдум, когато е иницииран от граждани чрез подписка. Червената депутатката се позовава на чл. 12, ал. 9, където е записано: "Нова подписка с предложение за референдум по същия въпрос може да бъде започната не по-рано от 6 месеца от прекратяване на процедурата по ал. 8 или от една година от решението на Народното събрание, с което отхвърля предложението".

Манолова твърди, че щом в закона за референдумите не е описано каква точно е процедурата, когато референдум се инициира от президента, Министерски съвет, една пета от общинските съвети в страната и една пета от народните представители, то в тези случаи трябва да се спазва процедурата, която е разписана за подписките на инициативни комитети. 

Според нея именно по тези правила е бил внесен референдумът за ядрената енергия, който се проведе на 27 януари 2013 г. по предложение на 1/5 от народните представители.

След изявлението на Манолова от прессекретариата на държавния глава публикуваха становище, в което поправиха Манолова - в закона има едногодишен срок за започване на нова подписка, а не за това кога президентът може да внесе ново искане.

"Мая Манолова се е подвела или иска да подведе парламента", заяви депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Според него държавният глава имал право на собствена инициатива и предложението не било в нарушение на законите.

Той коментира още, че реформаторите биха търсили редакция на първия от въпросите, които вчера президентът внесе в Народното събрание.

"Според нас и в действащото изборно законодателство има мажоритарен елемент при избирането на народни представители, посредством преференциите. В този смисъл ако има възможност, ние бихме предложили за редакция първия въпрос от предложените от президента три въпроса за референдум", каза Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови