МВР обмисляло вариант за отнемане на книжка при средна телесна повреда

OFFNews 17 април 2015 в 10:13 5065 6

МВР обмисляло вариант за отнемане на книжка при следна телесна повреда

Снимка bTV

Ръководството на МВР е обмислило вариант за законодателни промени, според които контролните органи на пътя да имат правото да отнемат шофьорската книжка на нарушител, който е причинил средна телесна повреда. Това каза пред bTV вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Коментарът ѝ беше направен по повод инцидента на 15 април, при който загина 6-годишният Петьо Гевечанов, след като беше пометен от Цветан Пъков с джип. Това стана, докато детето карало колело. Шофьорът имал 12 акта и 6 фиша за нарушения на пътя и стана ясно, че в годините той е блъснал на пътя други двама души.

"Много са опасни тези рецидиви и очевидно това е проблем в системата, която трябва да ги предотвратява. Вчера с главния секретар на МВР обсъдихме възможността да внесем законодателно предложение, според което дори при инциденти със средна телесна повреда, кинжката на виновния шофьор да се взема веднага. Това е една от възможните мерки. Надявам се в дебата по това предложение да помислим и за още, но очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана. Всички искаме да предотвратим такива случаи, но трябва да се съобразим и с други обстоятелства", коментира вътрешният министър.

Бъчварова каза още, че ще бъде назначена проверка по твърденията за това, че разследващ случая полицай опитал да убеди друг пострадал от Пъков да не завежда дело. Пострадалият Христо Христов разказва, че след катастрофата е бил в безсъзнание, имал няколко операции и лежал в болница близо половин година. Още докато бил в болницата дошъл полицай от Ихтиман, който казал. "Няма смисъл да го съдим. Той си е признал вината, не е употребил алкохол. Делото ще се проточи повече от три години и най-много на него да му дадат пробация, а пък аз ще пропусна срока да заведа дело за обезщетение от застрахователите", разказа Христов. 

Велко Гевечанов, който е чичо на загиналото шестгодишно момченце, твърди, че това не е първият път, в който Цветан Пъков шофира безотговорно. „Постоянно кара така. Това му е манталитета – да кара бързо и да говори по телефона, непрекъснато. Невнимателен шофьор, не трябва да бъде шофьор”, казва той пред bTV. Той каза, че се надява книжката на Пъков да бъде отнета доживот и очаква присъда поне 10 години затвор. 

В Панагюрище се събира подписка за справедливост на делото. Жителите на града са заплашили, че ако Пъков не получи подходяща присъда, ще има лична саморазправа. „Достатъчна ни е болката, която няма отмине никога, та и за тоя боклук да ми тежи на сърцето! Бог ще го съди!”, казва Велко Гевечанов.

След трагичния инцидент бащата на Петьо си разменя думи с извършителя на ужасното престъпление, който му отговаря единствено с „Е, какво да направя!”. Чичото на прегазеният Петьо се надява шофьорската книжка на Цветан Пъков да бъде отнета за цял живот и да получи минимум 10 години в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови