Кънев към ГЕРБ: Кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка

Ако предложението на Горанов мине, правителството виси на косъм

Нели Чолашка 19 декември 2014 в 17:52 6777 21

Радан Кънев

Виси въпросът кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка, за да бъде то възможно.

Това обяви от трибуната на парламента председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в началото на дебата по предложение от ГЕРБ текст за национализация на пари за втора пенсия в частните фондове.

"Кога се изпи това кафе. Дами и господа вносители, използвате отсъствието на премиера от пленарна зала, отсъствието му от България, тоест единственият гарант да постигнем разумен консенсус, умишлено е избегнат от вас", попита още Кънев.

По думите му един от проблемите с въпросния текст ще е мнозинството, което ще го прокара и напомни, че той не е внесен по правилата на коалицията между ГЕРБ и РБ.

Радан Кънев обяви отново, че Блокът ще гласува единодушно против предложения текст, който предвижда сериозна реформа в пенсионния модел на България.

Според него с предложените промени се прави опит да се подмени несъстоялия се 2-годишен дебат за пенсионната система.

Лидерът на ДСБ попита дали са направени актюерски разчети какви пенсии ще получава поколението, родено 70-те години, ако не се спазва капиталовия принцип на лични вноски. 

"През 1998 г. и през 2000 г. имаше разчети, че ако не се въведе задължителен капиталов стълб, хората от моето (Кънев е роден 1975 г.) и всички по-млади поколения не могат да разчитат на никакви сериозни пенсии заради обърнатата демографска пирамида на България.

Родените през 70-те години сме бейби  бум, ние сме най-голямото българско поколение. Тези, които ще внасят, когато ние се пенсиониране, ще се най-малките в историята български поколения, освен, ако не дойдат и по-малки", уточни Кънев.

Той напомни, че няма изчисления за ефекта от разпродаването на активи, ако част от хората си изтеглят парите от фондовете и ги прехвърлят в НОИ.

Ако предложението на Горанов мине, правителството виси на косъм

Радан Кънев коментира ситуацията с пенсионните реформи и пред bTV:

"Ако предложението на Горанов мине, това ще бъде първата тежка криза в мнозинството и първата стъпка към кризата на второто правителство Борисов", заяви политикът от РБ.

"Никой не е получил обяснение от Горанов. Нямаше да има проблем, ако бяхме получили обяснение в подходящ разговор, а не през задния вход. Г-н Калфин не е само вицепремиер, а в случая и ресорен министър. Само с негово съгласие и препоръка бихме могли да пипаме пенсионния модел. Абсурд е против волята му и на АБВ да се гласува важна пенсионна промяна в България. Имах разговори с г-н Горанов и г-жа Менда Стоянова, но без успех. Става дума за най-важното политическо решение, взето в последните 15 години - коренна промяна на пенсионния модел. Голям политически въпрос не може да се решава по този начин.", каза още лидерът на ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!