Кънев: Надявам се президентът да наложи вето

ОFFNews 20 декември 2014 в 10:56 2446 6

"Внимателно четох мотивите на държавния глава Росен Плевнелиев за прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ. Искрено разчитам, че те означават налагане на вето на закона и ново отваряне на парламентарния дебат".

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на Нова телевизия по повод гласуваната вчера промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, която позволява прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ.

"Ще се борим до последния момент, през вето, ако трябва и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да защитим интереса на хората. Трите политически сили от мнозинството, които бяха изолирани вчера имат достатъчно народни представители, за да сезират Конституционния съд без „да си мешаме капите" с БСП", каза още той.

На въпрос дали реформаторите смятат да оттеглят подкрепата си към правителството, Кънев отговори:

"Нека си дадем време, защото вчера очевидно мнозинството не беше това, което е договорено и решението не беше това, което е записано в програмната декларация на мнозинството и правителството. Моментът беше емоционален за всеки един участник във вчерашните дебати.; Ние нямаме отговор и обяснение защо се стигна до това".

Кънев изразни мнението си, че с гласуването е бил нанесен "тежък удар върху десните избиратели в България”.

"Да се вземе такова ключово решение в социалната сфера против ясно изразената воля на социалния министър и вицепремиер е нещо, което не съм виждал в европейската политическа практика", каза още Кънев.

Той изрази мнението си, че вчерашното гласуване е било прибързано и „под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка".

„Това е разговор между Реформаторския блок и ГЕРБ и отделни министри не могат да превръщат дясното управление на България в заложник на прищевки. Колегите от ГЕРБ вчера не знаеха с какви аргументи са притиснати до стената”, каза още Кънев и добави:

„Видях колко доволен беше Делян Пеевски след взимането на вчерашното решение. Много хора от ДПС мечтаят да бъдат в управлението, те се стремят те да бъдат в управлението”, каза още Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови