Кънев: Вместо декларации, да си седнем на задниците, Кунева: Без нерви

OFFNews 31 август 2015 в 09:10 6327 16

"Вместо да пускаме декларации, да си седнем на задниците и да постигнем съгласие. Толкова е просто!". 

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев реагира на вчерашната остра декларация на СДС на Божидар Лукарски и ДБГ на Меглена Кунева по повод обявеното съгласие за единна регистрация за местните избори между три от петте партии в Реформаторския блок - ДСБ, БЗНС с лидер Николай Ненчев, и  НПСД с лидер Корман Исмаилов.

Вчера на пресконференция Кънев обяви постигнатото споразумение, след което от другите две партии в Блока - СДС и ДБГ - заявиха в обща декларация, чрез която изразяват "категоричното си несъгласие с опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите". Според тях обявеното съгласие за единна регистрация за изборите между трите от петте партии в Блока е било "ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии". Те определиха пресконференцията на Кънев като "несъгласувана акция", която е и "пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани".

Ръководствата на СДС и ДБГ призоваха "партньорите от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията".

"Учуден съм от реакцията вчера. Намирам я за политически несериозна и политически несъдържателна. Разговаряме от шест месеца. Последната ни покана с конкретни параметри беше от преди три седмици. Опитите да се срещнем чрез покани по телефона са многократни. Днешната ни среща, на всички председатели на Блока, съм я организирал аз. Срещите не падат от небето. Поканил съм ги с имейл. Вчера казахме, че трите партии са постигнали съгласие. Няма никаква, ама никаква драма. Много пъти по повод на тези коалиционните отношения казвам, че ги коментирам, когато имаме новина. Да, стигнахме донякъде три от партиите, излязохме и съобщихме. Дай Боже, днес да имаме друга добра новина, ще излезем и ще я кажем", заяви Кънев пред bTV.

Кънев се възмути, че вече шест месеца текат преговори, които не дават резултат и хората на РБ по места "не знаят каква политическа сила стои зад гърба им". "Ние сме свикнали на тези игри на нерви, те не са. Поставяме ги в отвратително положение". Шест месеца празни приказки и никакво решение, каза Кънев. 

Той уточни, че с ДБГ няма съгласие за единна регистрация. "Провел съм разговори с политически неактивния Даниел Вълчев, когото г-жа Кунева ми изпрати", заяви Кънев. 

"Много декларации и клетви за единство се оказаха неискрени. Ние не си говорим с декларации, затова вчерашната ми дойде малко в повече", допълни лидерът на ДСБ.

Той бе категоричен, че работи за единство на партиите в Блока, защото "нито една от нашите партии няма достатъчна сила, за да изпълни сама историческите задачи пред Блока".

"От мен лоша дума, при всичките атаки, няма да чуете", каза Радан Кънев. 

Меглена Кунева: Няма да си изпуснем нервите 

Единствената формула за единството на РБ е единство от петте партии, подписали Учредителното споразумение и друг формат няма. Структурите на Реформаторския блок разчитат на единството и спазването на споразумението, другото е извиване на ръце и чупене на пръсти, което аз категорично не приемам за нормална коалиционна политика.

Така лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева коменитар пред Нова тази сутрин ситуацията около пресконференцията вчера, след която ДБГ и СДС разпространиха обща декларация, че единството на РБ е единство на петте партии в него, не на други конфигурации от партии.

Надявам се да прибавяме, не да отнемаме от обема на РБ. След вчерашния призив излязохме с наш прочит на ситуацията. Направи се така, че да изглежда, че има едни партии които много искат единство и други, които не искат. Абсолютно не съм съгласна с такава манипулация, категорична бе Кунева.

По думите й, БНД като шеста партия, също се присъединява към съюза.Кунева подчерта, че не одобрява говоренето през медии по начина, избран от част от партньорите вчера.

Тя каза, че на 18 април ДБГ първа излиза с решение на Националния си съвет за единна регистрация на РБ, което е препотвърдено на 20 май от Изпълнителния съвет на ДБГ, както и на 9 юни с подготовката на проект за коалиционно споразумение, също и на 20 юни със следващо решение на Националния съвет на ДБГ, който възлага на ръководството да се подпише коалиционна споразумение в РБ. След това имахме решения за единна регистрация на 3 август и на 18 август. И през ум не ни е минало да поканим една от партиите да се подпише сепаратистко коалиционно споразумение, подчерта Кунева.

Тя обяви, че днес предстои събиране на председателите на партиите от Блока за това как, не дали, РБ да се яви заедно на изборите. Когато ден по-рано се правят подобни акции и се създава впечатление, че има партии, които не желаят единството, не се изгражда добра среда за консолидация, подчерта тя, като допълни, че подобно внушение не отговаря на истината.

Като лидер на ДБГ категорично заявявам, че сме за единната регистрация и напомням, че ние, както посочих преди малко, от април работим последователно за това, категорична бе Кунева. Зеленогорски постигна изключителен резултат на РБ чрез работа всеки ден, заедно с Вили Лилков, който отговаря за София, и с останалите колеги в Щаба на РБ, на които искам да благодаря, защото те са истинските строители на единството, каза Кунева и добави, че под ръководството на щаба от Найден Зеленогорски е постигнато 90 % съгласие и общи кандидати на РБ в цялата страна. 

„Никой няма да си изпусне нервите, ние сме за единната регистрация за изборите”, увери Кунева. 

Радан Кънев за Делян Пеевски:

"Виждам тук ново ниво на политическа арогантност в българската политика, която е пълна с арогантност. Имаме един човек, който не е бил нищо друго, освен чиновник, следовател, депутат. А депутатската заплата изобщо не е висока. И след тази кариера на публичен служител да се окаже собственик на медии и на "Булгартабак". С други думи, ни казва: "Така се нагуших, че ми е време да се оттегля". По-лошото е, че той беше проверяван и властите казаха, че имотните му декларации са верни и че той няма бизнес. Прокуратурата трябва да провери и контролните органи, които са извършили проверките".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!