Кънев: Валери Симеонов няма проблем с турците в управлението

OFFNews 23 ноември 2014 в 12:01 2169 9

Радан Кънев.
Радан Кънев.

„Валери Симеонов напълно заявява, че няма проблем зам.-министри или министри в България да са хора с турски етнически произход или мюсюлманска вяра. Той каза – „Ние не сме против турците във властта, обаче смятаме, че партията на Корман Исмаилов и Касим Дал е протурска и етническа в характера си”.

Това заяви Радан Кънев пред БНТ във връзка със споровете около назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, като допълни, че РБ е длъжен да разсее страховете на НФСБ и ПФ.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че номинацията на Орхан Исмаилов не е дошла от партията на Корман Исмаилов – “Свобода и достойнство”, ами е предложена лично от военния министър Николай Ненчев.

Според Кънев работата в четирипартийно парламентарно мнозинство е много трудна и тепърва "ще трябва да се учим на такт, на преговори, защото степента на неразбиране между партньорите, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши".

Той смята, че РБ трябва да покаже на партньорите си, че в него протурски и етнически партии няма, че се превръща в все по-единен, все по-национален политически проект, при които се търси единство на българската нация.

Въпреки това според него все още е твърде рано партиите в Блока да се саморазпуснат и да се сформира нова единна дясна партия, както предлага Корман Исмаилов.

Лидерът на ДСБ е на мнение, че 2 седмици след избора на правителство в страната вече се усеща неговото присъствие и България излиза от двегодишния политически хаос, в който беше.

Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от “една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва”.

Той обаче предупреди, че моделът "КОЙ" е много устойчив и се е вкопал дълбоко в политиката и държавата, затова изкореняването му ще бъде много трудно. Политикът каза, че не познава най-яркия представител на модела "КОЙ" - Делян Пеевски, и че не е разменил нито една дума с него в парламента, защото няма какво да си кажат.

Кънев засегна и реформите в съдебната система, които ще са най-тежки и където според него “мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система”.

Колкото до реформата в здравеопазването, съпредседателят на РБ бе категоричен, че смела реформа в здравеопазването може да се реализира единствено от смел човек като Петър Москов, който познава системата отвътре като медик и отвън като дългогодишен политик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!