"Кухи" автомати украсявали военните на парада

Разпореждането дошло зад гърба на военния министър и началника на отбраната

Юлиан Христов 25 май 2015 в 09:24 14233 29

Снимка Сергей Антонов

Празникът на армията тази година мина на фона на орязания бюджет и критичното състояние на авиацията.

Зад гърба на министъра на отбраната и началника на отбраната е било спуснато разпореждане за обезопасяване на автоматите на военните, взели участие на парада за 6 май. 

Това станало ясно на последното заседание на комисията по отбрана в парламента. 

Автоматите АК-47 били със свалени затвори, което на практика ги прави неизползваеми. Неофициално се знае, че разпореждането е дошло от НСО, за да се гарантира сигурността на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, които взеха участие в парада. Заповедта е дадена устно на командващия парада ген. Андрей Боцев.

Председателят на комисията ген. Михо Михов от АБВ определи пред в. "Сега" случая като скандален. Той обясни, че по искане на депутат от комисията е изпратено запитване до МО, но все още няма отговор. "Не мога да ги принудя да отговорят", обясни той.

Михов задал въпроса на министър Николай Ненчев и на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов кой е издал заповедта за маршируване със свалени затвори. Двамата се оправдали, че нищо не знаят и не са давали такова разпореждане. 

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов каза пред Канал 3, че военни са сигнализирали за случая. "Пратиха ни все едно на маскарад, а не на вонен парад", оплакали се те. "По-скандален е въпросът кой тогава командва армията, след като нито военният министър, нито шефът на отбраната са разпоредили това и твърдят, че не са знаели", коментира Милен Михов. 

Бившият шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов коментира, че дори при идването на американския президент Бил Клинтън у нас, когато имаше драконовски мерки за сигурност, оръжията на армейците не били с махнати затвори. Американските агенти само проверили да няма патрони в цевта.

От Патриотичния фронт ще изпратят питане до военния министър по скандала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!