Кунева: Удряме корупцията по високите етажи

OFFNews 30 май 2015 в 11:30 5889 9

Целта на новия антикоруоционен закон и новия орган е да се удари корупцията по високите етажи на властта, а не както досега да се отчита дейност само с дребни случаи. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по К 2, цитирана от пресцентъра си.

Тя поясни, че сега действащите антокорупционни органи не разделят дребната от голямата корупция и затова именно преследват предимно случаи в администрацията, а не сред висшите публични длъжности. По думите й от сега нататък Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще се фокурира именно върху високите етажи на властта, а за останалата част от администрацията ще отговарят и ще бъдат подсилени инспекторатите.

Най-важното е никой повече да не се чувства безнаказан, коментира тя. Вицепремиерът обясни, че новото бюро ще има много повече правомощия и при инциирането на задълбочени проверки, ще може да иска достъп и до банкова тайна. Всички висши длъжности ще минават на проверка на имуществото и конфликта на интереси, а при откриването на разминаване от 10 хил. лева между декларирано и реално имущество или при наличето на сериозен сигнал ще се прави дълбочинна проверка. При откриване на нарушения, ще има три изхода - админстративни санкции, отнемане на незаконно придобитото имущество и изпращане на случая на прокуратурата, обясни Кунева. Тя посочи, че бюрото ще има и право да иска отстраняване на лице от длъжност, когато е установен конфликт на интереси.

Кунева беше категорична, че в момента в страната има воля и набрана инерция за създаването на ефективни институции и безкомпромисна борба с корупцията. Именно затова, обясни тя, тази седмица беше създаден и политическият борд за тази политика - Националния съвет за борба с корупцията, чийто председател е тя и в който влизат министри и ръководители на институции, свързани с темата. Вече няма оправдание институциите да казват, че нямат политическа воля зад гърба си, нито политиците да казват, че няма институции. Тя коментира още, че подкрепата на премиера Борисов е знак, че има такава и на най-високо ниво и го покани на първото заседание на съвета.

На въпрос за посещението на румънския евродепутат и бивш правосъден министър Моника Маковей в София, Кунева заяви, че е добре да има максимално широки дебати за борбата с корупцията и съдебната реформа. Кунева обаче беше категорична, че не може да се привнася механично опит от чужбина. В новия закон е използван и адаптиран за българската правна система опитът и на Румъния, и на Полша, и на Хърватия, като припомни, че последните имат арестуван министър председател за корупция и пране на пари.

Маковей е била в Румъния и е свършила работа за Румъния, ние трябва сами да свършим нашата, коментира Кунева. Тя посочи, че румънските антокорупционни институции са изграждани в продължение на години. Нищо не става без хора, но нищо не остава трайно без институции, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!