Румъния влиза в Шенген догодина, България - не се знае кога

Ивайло Анев 24 ноември 2014 в 16:13 11023 21

Снимка Ивайло Анев

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева

Членството на Румъния в Шенген от догодина изглежда все по-реално, за разлика от това на България.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева на брифинг преди редовното заседание на Съвета по европейски въпроси към кабинета.

Кунева обясни, че очакваният доклад на ЕК за механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за България. За Румъния обаче той няма да е такъв, а документът е определящ за членството в Шенген, стана ясно от изказването на вицепремиера.

Според Кунева Румъния ще може да убеди страните членки да започнат да отпадат различните граници в Шенген. „Ще има разлика в двата доклада и няма да е в наша полза. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад”, заяви още Меглена Кунева.

По думите й причината за тежкия доклад, който се чака, е забавянето на мерки и липса на политическа и обществена воля. Кунева обясни, че има три ключови събития, които трябва да се случат - избор на председател на ВКС, избор на съдебен инспектор и започване на съдебната реформа. „Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза“, каза тя.

Меглена Кунева очаква скандалът с тефтерчетата на Филип Златанов да влезе в предстоящия доклад на ЕК. "Най-малко, че не се спазва процедурата по охрана", коментира тя.

Кунева заяви, че откакто България е член на Европейския съюз, срещу страната са образувани близо 330 процедури за различни нарушения, като 260 от тях вече са затворени.

По думите й тази година има двойно увеличение на започнатите процедури – новите са 47, а по-голямата част са заради това, че страната е престанала да осъвременява законодателството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!