Кунева: РБ не отстъпва за антикорупционния закон

OFFNews 03 август 2015 в 10:04 3496 1

Да влезе антикорупционният закон в последния ден в пленарна зала означава, че не е приоритет на НС. Така трудно ще се дадат аргументи и на гражданите, и на партньорите ни навън да направят разлика между предишното и сегашното мнозинство, каза вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по Нова тв. 

Сега за България ще се пише, че не е в приоритетите на парламента й такъв закон.

По думите й се получи коалиция на нежелаещите да се обсъждат антикорупционните политики, въпреки че законът е добре написан и съобразен с най-добрите европейски практики. Вярно е, че се пропусна да се демонстрира политическа воля и това ще бъде отразено чрез липсата ни на картата на добрите европейски практики, каза още тя.

Попитана за персоналния състав на Кабинета, Кунева каза, че ако премиерът не се е изказал по тая тема, е безпредметно е да се обсъжда, защото негова е отговорността за министрите в правителството. Няма свикан формат, в който да се обсъди, затова и от „Движение България на гражданите“, и от РБ поискахме да се свика Съветът за развитие, на който да се направи пътна карта на реформите с ясни отговорности и срокове, обясни още Кунева.

Тя каза, че РБ твърдо стои на позициите си, което пролича и в конституционните промени, където Блокът не отстъпи от разделянето на ВСС на две. На въпрос за подкрепата на ДПС за промените в Конституцията, Кунева отговори, че на никого не трябва да се пречи да постъпва правилно. Този проект за промени в основния закон беше под очакванията на РБ, но не беше прекрачена линията за разделянето на ВСС на две, коментира тя и добави, че именно заради примери като тайното гласуване за омбудсман, между четенията на промените в Конституцията РБ ще предложи въвеждането на явно гласуване във ВСС. Нямаше да се говори изобщо за конситтуционни промени, ако РБ не беше сложил на масата на перговорите съдебната реформа, категорична бе Кунева, като подчерта, че има напредък.

По думите й, РБ остана твърдо на позициите си и в избора на омбудсман, където, ако не беше номинацията на Реформаторите за втори мандат на Пенчев, другата кандидатура щеше да е безалтернативна. Кунева каза, че няма от къде да дойдат гласовете на Пенчев, освен от РБ. Другата възможност е масово да са гласували от ГЕРБ за него, което те не потвърждават – г-н Пенчев не беше кандидатура на ГЕРБ, нито те имаха друга кандидатура, освен избраната после за омбудсман, напомни Кунева.

Тя добави, че и с избора на подуправителите на БНБ, Блокът е показал принципна позиция. РБ настоя те да не се избират за следващ мандат поради това, че в предходния им се случиха непоправими неща за икономиката и финансовата система на страната, за които те трябва да носят отговорност. Подкрепата на ГЕРБ обаче за тях беше видима. Т.е. не само не се понесе отговорност, но се и потвърди, че и в бъдеще няма да се носи, обобщи Кунева. Това е конкуренция на принципи, каза тя – РБ ясно заяви, че не ги приема и за избирателите това беше ясен знак защо РБ трябва да има силен глас в парламента и институциите, каза още лидерът на ДБГ и вицепремиер, като добави, че се влиза в състезание за местните избори, но реформите трябва да не губят темпото си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови