Кунева: Ефект от реформите в образованието ще има след 20 години

Ивайло Анев 29 септември 2014 в 19:19 2102 0

"В сферата на образованието реформата би дала реални резултати след 20 години". Това каза председателят на ДБГ Меглена Кунева.

Кунева обясни, че толкова време е било необходимо на Полша, за да се придвижи от последните на първите места.

Тя добави, че при реформи в сферата на обществените поръчки, резултат би имало след година или две, а ако се раздели Висшият съдебен съвет на прокурорски и съдийски, също ще има скоро видими резултати.

"Най-бързият резултат се дава по няколко линии като едната е усвояване на еврофондове. От миналия финансов период сме усвоили 40%, а ако сега успеем да стигнем 70-80% ще се почувства много ясно резултатът. Въпросът е тези фондове да се използват не само за строеж на магистрали, което аз поддържам, но и да се използват и за добри обществени поръчки. Това е упражнение по администрация и можем да го направим веднага", смята водачът на листата на Реформаторския блок за 25 МИР.

Според нея, ако страната ни влезе бързо в Шенген и се премахнат механизмите за мониторинг в сферите на правосъдието и вътрешния ред, това ще вдигне репутацията на България.Така вероятно българските инвеститори биха останали тук и биха се привлекли чужди такива.

Според Кунева, е важно България да изнася продукция. Тя бе категорична, че са готови на реформи и могат да носят последиците от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews