Касим Дал: Плевнелиев склони глава пред ДПС за избори на 5 октомври

OFFNews 15 септември 2014 в 08:36 2859 0

Касим Дал. Кадър: Нова телевизия

"Плевнелиев и всички партии склониха глава пред ДПС, за да организират изборите на 5 октомври. Тези дни за турското население са свещени, не може да има избори тогава."

Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на НПСД Касим Дал.

Според Дал насрочването на изборите за 5 октомври, когато е и вторият ден от големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, е било под натиска на ДПС.

Дал допусна, че партиите и президента са допуснали изборите да бъдат насрочени за тогава от "недоглеждане".

Лидерът на НПСД коментира и срещата на лидера на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"ДПС чакаше за такава среща от 5 години. Но е нормално лидер на партия да се срещне с демократично избрания президент на Турция. Най-притеснителното от тази среща беше, че се обявява от турските, а не българските медии и че се провежда по време на предизборна кампания", каза Дал.

Лидерът на НПСД изрази и съжаление, че в Турция кампания провеждат само ДПС и неговата партия.

"В Турция живеят над 500 000 българи, които имат право да гласуват. Тези хора трябва да бъдат мост между отношенията на двете и държави", каза Касим Дал.

Той отново изрази позицията, че в Реформаторския блок няма разделение.

"Няма страх в РБ, че ДСБ иска да ни "погълне" и да поеме лидерството. Само времето ще покаже дали партията има естествен лидер. Вчера всички партии се разбрахме, че лидер по средата на кампанията не трябва да се избира. В коалиционното споразумение на Блока, което е като конституция за нас, няма нищо за лидер на РБ. Ако го бяхме избрали, трябваше да нарушим споразумението", заяви Дал.

В разговора се включи и Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите", който заяви, че най-важното за Блока относно избора на лидер е да има точна процедура. Според него избор на лидер на РБ вчера е щял да създаде излишно напрежение в партиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови