Калфин направи намек за оставка заради дълга

АБВ даде заден, вероятно ще гласува "за" нов заем

Нели Чолашка 25 февруари 2015 в 14:02 6881 2

Ивайло Калфин, Томислав Дончев, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Божидар Лукарски в парламента

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин направи намек за оставка заради разминаванията между неговата подкрепа за тегленето на нов дълг и решението на неговата партия АБВ да гласува "против".

"Казвам мнението си като вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Парламентарната група, която ме е излъчила, има различно мнение. Тя има своята автономия, но начинът, по който се обсъжда и се решава, действително поставя въпроса доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин аз съм поставил този въпрос пред премиера", обяви Калфин в края на изказване, в което подкрепи новия дълг.

Социалният министър обясни на депутатите, че те вече са гласували дефицит от 2.5 млд. лв. със Закона за бюджета, както и изплащане на дълг от 7 млрд. лв.

Ако дефицитът се нулира, означава за тази година минимум с 12% да се съкратят бюджетите на всички ведомства, предупреди Ивайло Калфин.

Проф. Борислав Борисов обяви веднага след това, че днес АБВ е получила отговор на някои въпроси от финансовия министър Владислав Горанов и той е поел някои ангажименти.

"Министърът на финансите пое ангажимента размерът на дълга да се намали или да не се харчи. Затова си позволявам да помоля парламентарната група да се съберем на едно обсъждане какъв ще бъде нашият вот. мисля, че условията поставени от АБВ получиха дотук удовлетворителен отговор", обяви Борисов.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви вчера, че партията му няма да подкрепи искането за нов дълг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!