Калфин към Местан: Елате с мен да кажете на децата да не раждат деца

Лидерът на ДПС: Знаете ли колко роми има в парламента? Само двама. И те са в нашата ПГ

OFFNews 23 януари 2015 в 22:17 16832 25

Ивайло Калфин.

Вицепремиерът Ивайло Калфин покани лидера на ДПС Лютви Местан заедно да отидат в ромските махали в  Стара Загора и Раднево.

"Искам нещо да Ви предложа, като говорите за популизма и за защитата на етнически групи: аз днес се връщам от Стара Загора и Раднево. Говорих със социалните работници там. Предлагам Ви да отидем заедно с Вас в ромските махали на тези градове, където живеят хора, които аз много уважавам. И да потърсим заедно с Вас, примерно Вие да дадете едно решение как да се ограничи раждаемостта сред малолетните, как да се мотивират децата да влязат в училище, как да се помогне, за да се социализират тези хора. Хайде, Вие защитавате интересите им. Хайде, ние сме готови, дайте решенията, като говорим за грижа за тези хора." - обърна се Калфин към Местан в студиото на "Панорама" на БНТ.

Преди това трябва да се съгласим: да не ги наричаме "скотове" и "човекоподобни". Разграничавате ли се от думите на министър Москов? - отвърна лидерът на ДПС.

Правата на човека са неговият реален живот. Дайте решенията, призова отново Калфин, след като каза, че е напълно съгласен с условието на Местан: "да не ги наричаме "скотове" и "човекоподобни".

Част от решаването на проблемите на ромския етнос е в тяхната интеграция. Имам един много простичък въпрос: знаете ли колко роми - по тяхно самоопределение - има в 43-ото Народно събрание? Само двама, г-н Калфин. И двамата са в парламентарната група на ДПС. Това е част от механизмите за решаване на въпросите на общността. Идеята на ДПС е ромите да бъдат активни субекти за решаване на собствените им проблеми. И това става чрез представителството им във всички власти, това е интеграционният модел, каза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!