Кабинетът решава за ремонта на изтребителите

OFFNews 07 октомври 2015 в 07:27 2598 3

Кабинетът решава за ремонта на изтребителите

Очаква се на заседанието на правителството днес да бъде разгледан договорът с Полша за ремонт на изтребителите ни. В същото време командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев трябва да запознае премиера Бойко Борисов със състоянието на бойната ни авиация

Вероятно още днес договорът ще бъде подписан от министъра на отбраната Николай Ненчев, след което документът трябва да бъде ратифициран от парламента.

Договорът с Полша за ремонт на МиГ-29 беше финализиран в края на миналата седмица. През април догодина страната ни трябва да получи първите ремонтирани 6 двигателя и два двигателя за срок от 2 години. Сделката ще спести на държавата 24 милиона лева, показват изчисленията на Министерството на отбраната.

Полската оферта показва, че ремонтът на един двигател ще излезе 1.023 млн. евро. Страната ни няма да плати 20% ДДС, както и близо 9% други данъци и такси. 20 дни след подписването на договора Полша ще даде два двигателя, които авиацията ни да използва, докато бъдат отремонтирани останалите. Първоначално военният министър Николай Ненчев обяви, че двигателите ще бъдат дадени под наем, но вчера обясни, че ще ги получим безплатно. 

България е в състояние и никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство, подчерта Ненчев. Очакваме съвместно охраняване на въздушното ни пространство, ако това се наложи, посочи той.

Преди две седмици от руската компания РСК МиГ изпратиха писмо до председателя на комисията по отбрана Михо Михов от АБВ, в което посочват и офертата си. Цената за ремонт на двигател в Русия ще излезе 1 050 650 евро с ДДС. 

В същото време от БСП заявиха, че искането им за оставка на военния министър все още е на дневен ред. Заместник-председателят на ПГ на "БСП Лява България" Ангел Найденов изрази резерви по отношение на ремонта на изтребителите. Проблемът е в това, че Полша няма лиценз за ремонт на двигатели на трети страни. "При цялото ми уважение към полските специалисти, имам своите резерви, а това са резерви и на парламентарната ни група", заяви бившият военен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!