Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кабинетът оспори Цацаров за бюджета на съдебната власт

OFFNews 01 юли 2015 в 13:44 1513 0

Кабинетът оспори Цацаров за противоконституционността на бюджета за съдебната власт

Правителството прие становище, с което оспорва мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на част от държавния бюджет за противоконституционен.  

През април Цацаров внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на текстове от държавния бюджет, отнасящи се до бюджета на съдебната власт. Според чл. 2 ал.6 от Закона за държавния бюджет неизпълнението на приходите в съдебната система не се покрива с допълнителна субсидия от държавната хазна. Според главния прокурор тези текстове противоречат на принципа на разделението на властите и на независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.

Аргументите на правителството са, че дори и при неизпълнение на приходите, които е планирано да направят съдилищата и прокуратурата през годината, те не се ограничават при изразходването на предвидените в бюджета на съдебната власт средства. Според юристите на Министерския съвет, за разлика от бюджета през 2001 година, сега няма ограничения при изразходване на заложените в закона за бюджета средства. Те се позовават на сходен казус от 2001 година, при който бюджетът е оспорен в Конституционния съд. Тогава текстовете не са определени за противоконституционни. "..което води до извода, че, след като въведените ограничения на бюджета за 2001 година не са противоконституционни, на по-силно основание това се отнася и за оспорената разпоредба на чл. 2 ал.6 от акона за държавния бюджет за 2015 година", се казва в становището на правителството. 

В него се казва още, че в бюджета няма ограничения и за извършването на допълнителни плащания за целеви дейности. Посочва се, че вече кабинетът е отпуснал допълнителни средства по бюджета на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!