"КТБ стои затворена, защото Доган, Пеевски и Василев имат полза от това"

Ивайло Анев 19 септември 2014 в 11:17 24136 19

Снимка Ивайло Анев

Радан Кънев.

"БНБ и прокуратурата не правят нищо в Корпоративна търговска банка (КТБ), защото се прави опит кръговете около Доган, Пеевски и Цветан Василев да извлекат полза от от целия период, в който банката е затворена", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него държавното обвинение е в тежък конфликт на интереси по този случай, защото съвсем прозрачно участва в атаката срещу банката и е очевиден играч в този процес.

"97% от кредитите на КТБ са съсредоточени в малък брой юридически лица, част от които са кухи. Над 1/3 от тях нямат нито един служител. За да се заметат следите на парите, няма как да не бъдат извършени престъпления", уточни Кънев.

По думите на лидера на ДСБ всички пари могат да бъдат проследени, но това не се прави, защото страшно много от кредитите и депозитите били политически обвързани. Според него ако се разрови по-дълбоко, може да се окаже, че водят и към БСП и ГЕРБ, базирайки се на данни, с които РБ разполага след поръчана от тях финансова оценка на случващото се в КТБ.

Кънев заяви още, че не разглежда Реформаторския блок като малка партия и това се потвърждавало от десетки социологически изследвания, показващи, че на изборите Блокът ще получи далеч над четирите процента, които са прагът за влизане в парламента. Кънев прогнозира, че резултатът на Реформаторите дори ще е по-висок от очаквания. Според него колкото е по-висока избирателната активност, толкова резултатите на Блока ще са по-високи.

Кънев не очаква конфликтите между партиите в блока да доведат до отлив на гласове.

"Коалицията е процес на сериозни компромиси", призна той, но допълни, че организацията е непрекъснато под тежки атаки. Според него атаките идват основно от ДПС, които искат да запазят лостовете си във властта.

Според Кънев силен резултат на Реформаторския блок ще извади ДПС от изпълнителната власт, европейските фондове, националния бюджет и влиянието върху съдебната система. По неговите думи атаките към блока идват от среди, които може да не са от партиите, но искат да има коалицията ГЕРБ-ДПС след изборите.

"Те са в прокуратурата, правосъдието, медиината власт, това се тези които събориха КТБ и искат да ограбят остатъците", поясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!