Йовчев за "Червеи": Търсихме къртици в МВР

OFFNews 10 февруари 2015 в 07:48 4130 33

Йовчев за

Разработката "Червеи" е била свързана с търсенето на къртици в МВР.

Това стана от обясненията на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев пред Нова телевизия.

Ексминистърът в правителството на Пламен Орешарски каза, че разработката е следила има ли нерегламентиран достъп до информационен масив на МВР и дали от тази информация не са се облагодетелствали лица извън системата. По думите му от това са се облагодетелствали "най-различни хора", но не поясни дали става въпрос за политици или хора от криминалния контингент

"Можете ли да подслушвате информационен масив? Ами не можете. Можете ли да подслушвате купчината вестници пред вас? Не можете, но можете да следите кой ги ползва без позволение", така Йовчев обясни какъв е бил механизмът на разработката. Той каза, че в случая дори не става дума за класифицирана информация, защото е наблюдаван достъпът до система за служебно ползване. "Няма подслушване в тази разработка. Не става въпрос за подслушване, а кой какво е вършил в системата и дали тя е използвана неправомерно", обясни бившият министър.

"Тази гнусна лъжа, която се разпространяваше в последната седмица, лъсна. Стана ясно, че не са разработвани протестиращи. За разлика от министър-председателя, който е разбрал това вчера, то вътрешният министър е бил наясно от самото начало и миналата седмица той умишлено направи такива внушения, че са подслушвани протестиращи", коментира Йовчев.

Той е категоричен, че Веселин Вучков е "бил с ясното съзнание, че няма подслушване на протестиращи". 

"В момента вдигнаха нова бомбастична хипотеза, за да не ги питате защо лъгаха една седмица, че са подслушвани протестиращи и нарочно го направиха и неясно, за да може всеки да развива тези", каза Йовчев. 

Според него хората, направили "тази постановка", нямат място в политиката. "В момента кой ще има доверие на министъра на вътрешните работи, който си позволи да направи това? Представете си как би реагирал министър-председателят, ако този министър му внесе доклад, на основата на който трябва да вземе решение. Ще рови по папките ли? А как ще реагират партньорите?", попита Йовчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!