Инвестиционен посредник атакувал банките

OFFNews 29 юни 2014 в 18:26 17178 19

Снимка ДАНС

Още двама души са задържани във връзка с опитите за дестабилизиране на банковия сектор.

От ДАНС днес съобщиха, че под ръководството на Районна прокуратура – София е проведена специализирана операция на територията на столицата.

По-рано днес бяха задържани още трима души

При продължаващата акция е установено, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки” със следното съдържание:

„• Изпадането в ликвидна криза на една от най-големите български банки, Корпоративна Търговска Банка, напомни за съществуващите рискове, които съществуват при съхранение на активи в депозити и депозитарни инструменти.
• В допълнение, фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и неможе да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки.
• Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към, гръцката финансова криза.
• Впредвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит, рискът за вложените активи е неоправдан.
• Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат избубени или пожертвани за спсяването на българската икономика.

Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства.” (Запазен е оригиналният правопис.)

При извършените процесуално-следствени действия от офис на територията на София са иззети компютърни конфигурации.
Установена е връзка между лицата и задържаните по-рано в столицата четирима души.

Работата по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови