Името на Пеевски изплува мистериозно от тефтерчето на Златанов

ОFFNews 17 юли 2014 в 14:35 6218 5

Името на Делян Пеевски фигурира в станалото скандално известно тефтерче за поръчки на Филип Златанов. Това твърди сатът faktor.bg, който публикува части от тефтера.

Пеевски се споменава поне три пъти в записките, като става ясно, че някои от решенията на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) са минавали на съгласуване първо през депутата от ДПС. 

Според публикацията името на Пеевски е прикривано близо година от държавното обвинение. Според извадения документ, чиято автентичност не се потвърждава, Филип Златанов е записал: „Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? К.Ф. преди (пропусната е Д. Ранкова). Името на Пеевски фигурира и в паметна бележка от 22 януари 2013 година във връзка с уличаването на конфликт на интереси на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров: „1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена инфорамиця? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

От прокуратурата категорично опровергаха информацията. "Държавното обвинение никога не си е позволявало да фабрикува доказателства. Всички документи са предадени в цялост на българския съд", каза пред OFFNews шефката на пресцентъра прокуратурата Малина Александрова. По думите й има три тефтера, които са предадени в цялост на съда и това, че на пресконференцията на прокуратурата, когато беше оповестен скандалът около Златанов, не са съобщени всички факти около записките на бившия шеф на КПУКИ, не означава, че са прикривани факти. "Това е чудовищно обвинение и злонамерени спекулации, които не почиват на истината", коментираха още от прокуратурата. 

Филип Златанов получи три години и половина ефективна присъда, като беше признат от съда за виновен за това, че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев. Освен, че това не било оповестено от Комисията, по-късно бил скрит и фактът, че производството по сигнала е прекратено, без по него да има произнасяне по същество.

Вторият случай, по който Златанов беше признат за виновен, е свързан отново с "Дондуков" 2. КПУКИ установила конфликт на интереси при Димана Ранкова, съветник на Плевнелиев. Решението обаче не било сведено до знанието на Ранкова, като по този начин тя била лишена от правото си да обжалва решението по съдебен ред.

Филип Златанов беше осъден по бързата процедура, след като той се отказа от разпита на свидетели и експерти по делото. В рамките на два дена в съда бяха изчетени протоколите с показанията на 35 свидетели в рамките на досъдебното производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови