Иван Иванов: ГЕРБ и ДПС се заиграват в местната власт

Дори РБ да ни подарява кметове, ние не ги искаме, категорична е Десислава Атанасова

OFFNews 01 септември 2015 в 09:00 3637 5

Иван Иванов: ГЕРБ и ДПС се заиграват в местната власт

ДПС продължават да дърпат конците в местната власт, там където има кметове на ГЕРБ, също се заиграват. Знаем какво се случи с целувката на ДПС по отношение на управлението на СДС, по отношение на НДСВ... и ми се струва, че на места някои кметове ще ядат не само меда, но и жилото.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на Реформаторския блок Иван Иванов.

Заедно с Десислава Атанасова от ГЕРБ и Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт той коментира местните избори и твърденията, че партията на Бойко Бориосов опитвала да отмъкне кметове на РБ.

По думите на Иванов не е тайна, че ДПС продължава да бъде основен фактор в местната власт чрез разпределението на еврофондовете. "На местно ниво, аз бих казал, че текат всякакъв тип разговори. Най-вероятно кметове на ГЕРБ са провеждали разговори с наши кандидати да ги увещават да влязат в листата на ГЕРБ", каза Иванов и посочи, че има два такива случаи в общини във Велико Търново. Там кандидати на Реформаторския блок са били увещавани да се кандидатират от листата на ГЕРБ като общински съветници.  

„Дори да ни ги подаряват от Реформаторския блок, ние не ги искаме“, контрира Атанасова. Тя даде пример с кмета на Хасково Георги Иванов. "Никой не искаме да крадем. Имаме достатъчно на брой хора, които са достойни кандидати, които имат визия за развитие на собствените си градове. Аз не мисля, че с г-н Вельо Илиев от Петрич могат да ни подмамят или с кой друг реформатор, който да е толкова успял, че ГЕРБ да иска да го открадне?", коментира Атанасова.

На въпрос на водещия обаче дали ГЕРБ ще продължава да покрепя скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков тя не даде отговор, като обясни, че това е свързано с друг избирателен район. По отношение на това дали с напускането на Пеевски от ДПС партията ще стане приемлив партньор, както твърди премиерът Борисов, Атанасова отговори, че подобни разговори не са водени. 

"Да си акционер във фирма не е тема и това е позволено. Изобщо не съм говорител на ДПС и няма да съобщя новината дали Пеевски ще е в парламента или извън него. Това не е коментирано изобщо, нито пък напускането или оставането на народен представител от всички 240", беше лаконичният отговор на "тежката артилерия" на ГЕРБ. Атанасова обясни, че не смята, че ще има прегрупиране на политическите формации в парламента. 

"Няма да е лошо да си дадат сметка колегите от РБ колко депутата имат и каква подкрепа считат че ще имат на изборите", каза Атанасова. Иванов отвърна, че парламентарните избори не могат да се съпоставят с местните. 

Според Емил Димитров "и тази година изборите ще бъдат мерене на портфейли".

"В момента, за да участваш в изборите, трябва да плаши на Пеевски", каза той по отношение на официално придобитата собственост на медии от страна на депутата от ДПС. Патриотът обясни също, че е нормално кметове от други партии да се "присламчват" към ГЕРБ, защото изборът им би бил по-лесен и "ще има еврофондове". "Затова доста от кметовете се опитавт да се отъркат във властта. Една обикновена игра със желанието на хората да бъдат с победителя", обясни Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови