Иванов: Не може самоцелно да се освобождават членове на ВСС

OFFNews 19 април 2015 в 14:55 3876 1

Христо Иванов

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет.

Пред БНТ Иванов заяви, че мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите:

"Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говорим за съдържателните промени в конституцията, които трябва да направим, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза. Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в конституцията, да осигурим едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокуса на нашите усилия".

През седмицата премиерът Бойко Борисов заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет не е достатъчно ефективен. Той каза това при представянето на проекта за конституционни промени, с които съдебният кадрови орган да бъде разделен на съдийска и прокурорска квота.

Министър Христо Иванов каза още пред националното радио, че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това не е на министъра, а на депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови