ИМП: ГЕРБ води БСП с повече от 13 процента

OFFNews 28 юли 2014 в 15:05 7305 32

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина от повече от 13 % спрямо БСП, показва социологически сондаж на Института за модерна политика.

ИМП твърди, че данните му са на база национално представително проучване, реализирано в периода 20-25 юли чрез персонално интервю с 970 респонденти по домовете.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за партията на Бойко Борисов, е 27.2 %, докато подкрепата за БСП възлиза на 13.5 %.

Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС - 7.3 % с тенденция към растеж.

Делът на респондентите, заявили подкрепа за "България без цензура“, достига 6.0 % при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира над изборната бариера - на 4.5 %. АБВ получава 4.0 %.

НФСБ получава 2.4 %, а партията на Волен Сидеров – също 2.4 %.

Всички останали политически субекти, които се очаква да участват в предстоящите избори, на този етап имат под 1 %, като РЗС и ВМРО се доближават най-плътно до тази горна граница.

В проучването на ИМП е тествано отношението на респондентите към евентуални бъдещи управленски формули след изборите.

Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44 %.

Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12 % от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4 %, а  между БСП и ДПС – от само 3 % от респондентите.

По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6 % от респондентите.

Едва 3 % смятат, че новият български премиер след предсрочните избори трябва да е напълно ново за политиката и управлението лице, а 2 % са на мнение, че този пост трябва да се поеме от безпартийна фигура.

Припомняме, че „броени дни и часове преди европейските избори на 25 май 2014 г. Социологическият екип на Института за модерна политика измери текущата електорална подкрепа.“ Тогава ИМП регистрира преднина от 1.6% в полза на БСП пред ГЕРБ. Със своите сериозни шансове (според института) да получат представителство в Европейския парламент бяха „Атака” – 4.6 % и АБВ – 3.7 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!