Заради Карадайъ погват всички депутати и кметове, купили имоти на безценица

Депутатът от ДПС сам си поискал преводач

Симона Костадинова 26 юни 2015 в 11:09 8627 15

Парламентарната комисия за конфликт на интереси ще изиска информация за всички по високите етажи на властта, който са си купили държавни имоти от 1997 година насам. Идеята е така да бъдат разкрити и други, които като депутата от ДПС Мустафа Карадайъ, са си купили жилище на безценица.

Това стана ясно от думите на председателя на комисията Валентин Николов, който е депутат от Патриотичния фронт (ПФ).

Засегнати от проверката ще са настоящи и бивши депутати, кметове, министри, общински съветници, както и областни управители. 

"Виждате, че няма нищо избирателно, както се опитват да ни убедят от ДПС. Доколко ни позволява законът, ние ще оповестим публично това, което сме разбрали. Нека хората да знаят с колко пари и кой точно е ощетил държавата", обясни Николов в отговор на обвинението на ДПС, че сигналът срещу Карадайъ е политическа атака.

Миналата седмица стана ясно, че през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол, Карадайъ се е сдобил с държавен апартамент от 100 кв. м. в кв. „Овча купел“ - само срещу около 11 хил. лв. Данъчната оценка на имота била 54 881 лв., но апартаментът бил продаден за 24 654 лв, от които 25% са дадени в реални пари, а 75% - в компенсаторни записи, които тогава са стрували между 0,18 и 0,30 ст.  

Това стана повод депутати да поискат техният колега Карадайъ да напусне комисията именно заради конфликт на интереси.

"Тези апартаменти, купени на безценица за 10 000 лв. на центъра на София, не са единичен случай. Имаме информация, но засега е устна. Трябва да разполагаме с документи, за да говорим", каза още председателят на комисията.

Вчера парламентарната комисия е разгледала сигнала, който бе подаден от депутатите Валентин Касабов и Методи Андреев, срещу колегата им от ДПС. Всички присъстващи, освен самия Карадайъ, гласували темата с апартамента му да бъде разгледана от прокуратурата. Според Николов на заседанието не са присъствали единствено от "Атака", той обаче не помни колко точно депутати са гласували.

По думите на председателя на комисията по време на вчерашното заседание Карадайъ официално поискал от председателя на комисията да му бъде осигурен преводач.

Именно Николов и Касабов бяха първите, които заговориха за преводач на Карадайъ, защото не му се разбирало и стенографките се затруднявали. Днес обаче председателят на комисията не можа да отговори дали искането на депутата от ДПС не е ирония на обвиненията, че не може да говори български език.

"Не е ясно обаче от какъв език ще бъде този преводач, защото Карадайъ не говори нито на български, нито на турски", обясни Николов.

Той отново заяви, че в комисията не разбирали какво говори депутатът от ДПС - говорел без глаголи, несъгласувано.

Мустафа Карадайъ от своя страна обясни, че не искал преводач за себе си, а за колегите си, защото "те имали нужда от преводачи". 

Той заяви, че вчера, по време на заседанието, "един от вносителите на сигнала" признал, че няма нищо незаконно, защото тогава е нямало закон за конфликт на интереси.

"Появи предложение да се дадат материалите на прокуратурата. Аз мисля, че такъв род поведение има ясен текст в Наказателния кодекс. Иначе е факт, има такова решение и никой не би трябвало да коментира темата докато не се произнесе", каза депутатът от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!