Заклеха се. "Атака" седна на европейския химн. Цачева оглави НС (галерия)

Нели Чолашка 27 октомври 2014 в 14:04 9306 17

Снимка Ивайло Анев

Избраните за депутати представители на 8-те политически формации в 43-ия парламент положиха клетва в днешното първо заседание на Народното събрание.

Трябва да се избере и временна комисия, която да изработи правилника за работа на 43-тото НС.

Изказванията на лидерите на осемте партии и коалиции и обръщението на президента Росен Плевнелиев изслушаха посланици, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, служебният премиер Георги Близнашки и министрите му, омбудсманът Константин Пенчев и др.

Преди началото на заседанието от "Атака" поискаха да се пусне само химнът на България, а не и на Европейския съюз.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатите му влязоха последни в парламента. Те демонстрираха недоволството си от стаята, която им бе отредена и в която преместени от администрацията на парламента час, преди да влязат атакистите.

Първото заседание на 43-тия парламент бе предшествано от три протеста - срещу избирането на Бат' Сали за депутат от Кюстендил, срещу Анна Баракова (избрана от листата на ББЦ, но влязла в НС като независима), както и демонстрация на вложители в КТБ, които освиркаха официалните лица при влизането им в сградата.

Заседанието откри в 14.05 ч. най-възрастният депутат актьорът Стефан Данаилов.

Надявам се този път да съм по-добър орисник, каза Данаилов, който откри първото заседание и на 42-то Народно събрание, чийто мандат приключи доста преди изтичането на 4-те години. Той прочете и клетвата, която депутатите повториха. По традиция прозвучаха българският химн и химнът на Европейския съюз. При химна на ЕС депутатите от "Атака" демонстративно седнаха по местата си.

Групата на "Атака" седна, след като в залата на парламента прозвуча химнът на Европа

Веднага след това, в 14.15 ч. държавният глава се изправи на парламентарната трибуна. "Държавата няма нужда от месии, които еднолично да решават кое е правилно и кое не", заяви в речта си президентът Росен Плевнелиев пред новите депутати.

След 20-минутната му обръщение започнаха и речите на лидерите на политическите формации.

Първи реч държа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който има най-много депутати - 84. Той предложи на останалите партии и коалиции три варианта за съставяне на кабинет: избори след 1, 2 или 4 г.

Последваха изказванията на лидера на БСП Михаил Миков и на лидера на ДПС Лютви Местан. От Реформаторския блок речи от по 4 минути държаха Радан Кънев (ДСБ) и Меглена Кунева (ДБГ)

Патриотичният фронт беше представен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, а ББЦ - от Светлин Танчев, зам.-председател на партията.

От името на "Атака" очаквано реч държа лидерът на партията Волен Сидеров. Изказването на АБВ направи председателят на парламентарната група на партията Ивайло Калфин.

В 16 ч. председателстващият заседанието проф. Стефан Данаилов обяви процедура по избор на председател на 43-тото народно събрание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе и обясни, че е предложил на лидера на БСП Михаил Миков да бъде отново председател на парламента, но той е отказал. ГЕРБ предложиха Цецка Цачева, която остана и единствената кандидатура.

Цачева беше избрана за председател на НС почти единодушно и държа реч.

В 16.23 ч. Цачева даде началото на процедурата по избор на зам.-председатели на Народното събрание. Единодушно бяха гласувани предложените от групите кандидати. Те са:

ГЕРБ - Димитър Главчев;

БСП - Янаки Стоилов;

ДПС - Алиосман Имамов;

Реформаторски блок - Иван Иванов;

Патриотичен фронт - Красимир Каракачанов;

ББЦ - Явор Хайтов;

"Атака" - Явор Нотев;

АБВ - Росица Янакиева.

Цачева предупреди, че архитектурата на пленарната зала не позволява всички зам.-председатели да стоят по едно и също време до председателя и затова ще се сменят на ротационен принцип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!