Забраната за пушене остава

Елица Мартинова 12 декември 2013 в 13:25 9523 48

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г.

Снимка БГНЕС

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г.

Няма да има либерализация на режима за пушене, решиха днес депутатите след четири часа дебати.

В пленарна зала бяха гласувани два законопроекта - на Спас Панчев от "Коалиция за България" и на Волен Сидеров от "Атака".

И двете предложения бяха отхвърлени на първо четене със сериозен вот "против". Промените в пушенето са един от редките случаи, в които парламентарните групи не гласуваха единодушно.

Предложението на "Атака" бе отхвърлено с 64 гласа "за", 107 "против" и 17 "въздържал се". До последно обаче не беше ясно дали парламентът няма да допусне поправките, предложени от Спас Панчев. Корекциите обаче бяха отхвърлени със 76 гласа "за", 106 "против" и 8 "въздържал се". Всички присъстващи от ГЕРБ - 85 депутати, гласува "против". От "Коалиция за България" 50 души бяха "за", 12 "против", а шестима се въздържаха. Вотът в ДПС също не беше хомогенен - 15 депутати бяха "за", 9 гласуваха "против", а двама бяха "въздържал се". 11-те присъстващи от "Атака" подкрепиха измененията, а двамата независими депутати не участваха в гласуването.

По-либералният режим

Поправката в Закона за здравето на Панчев щеше да позволи на собствениците на заведения за хранене с площ до 70 кв. м да решат дали в ресторантите им да се пуши. Идеята бе за по-големите заведения пушенето да е възможно, ако в тях има изградени специални помещения с масивна преграда и обособена за целта климатизация. Корекциите на Панчев предвиждаха пълната забрана за пушене да остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене. Измененията на "Атака" бяха сходни с тези на "Коалиция за България".  Съществената разлика между двата законопроекта бе, че в поправките на депутата от “Коалиция за България” бяха заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията Панчев предлагаше глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушение и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив. Измененията на Панчев предвиждаха събраните глоби да отиват за превенция.

Дебат

Както се очакваше, дебатът по промените в Закона за здравето премина на висок тон. Вносителят от "Коалиция за България" Спас Панчев заяви, че е непушач и не подкрепя по принцип пушенето, но настоява гражданите да имат право на избор.

"Днешният дебат касае един от бичовете за нашето здраве - тютюнопушенето. Ние не желаем да либерализираме това човек да пуши, ние желаем да дадем право на човек на избор - на пушача, защото Конституцията на нашата държава дава такива права на своите граждани и на бизнеса. Всеки е в правото си за свободен избор. На нас ни се иска, така или иначе се пуши, да създадем по-благоприятна среда", каза Панчев и цитира проучване, според което вече има толкова напреднали технологии, че модерните вентилационни инсталации правят дима напълно безвреден.

Депутатът на ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че подобни промени си са заигравка със здравето и пороците на хората.  

"Всяка година в България от рак на белия дроб заболяват 4000 души. Статистиката сочи, че 3000 от тях са мъже, 1000 - жени. Продължителността на живот на тези хора е 8 месеца, а лечението им е между 4 и 6 хил. евро", каза Иванов.

След като изслуша дебата по темата, на трибуната излезе здравният министър Таня Андреева. Тя предизвика аплодисментите на ГЕРБ, защото се обяви категорично против либерализацията на режима. Здравният министър заяви, че според нея дебатът е отишъл в грешна посока, акцентирайки върху икономическия ефект на пушенето в заведенията. По думите й със здравето на нацията не бива да се правят никакви компромиси, "защото няма цена, която да заплати това здраве, ако то бъде нарушено или поставено под заплаха".

"За мен целта на този закон е опазване на общественото здраве, той защитава здравето на непушачите, от друга страна защитава здравето на работещите в подобен род заведения, в които се предлага либерализация на забраната и на трето място е забрана, която е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Разбира се, че всичко е въпрос на собствен избор - и в момента тази забрана не ограничава правото на собствен избор от всеки от нас да употребява или не тютюневи изделия", каза Андреева и се обяви против предлаганите промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!