Журналисти отчаяни: Разпуснете комисията на Карастоянова!

Тя не е по-добър избор от Слави Бинев, категорични са от "Мрежа за свободно слово"

Ивайло Анев 12 декември 2014 в 14:31 7562 13

Новият председател на комисията по култура и медии в парламента Полина Карастоянова

"Очевидно комисията не разполага с потенциала да излъчи достоен председател, затова изходът е да тя да бъде разпусната". Това пишат журналисти от „Мрежа за свободно слово“ в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Такава бе реакцията им на избирането на Полина Карастоянова (Патриотичен фронт) за председател на комисията по култура и медии в Народното събрание. Бившата стюардеса Карастоянова е дясната ръка е на Слави Бинев в партията му ГОРД. Тя е вторият избор на 43-то НС за председател след оттеглянето на Слави Бинев от поста под натиска на протести.

Преди оттеглянето му главният режисьор на Народния театър Александър Морфов подаде оставка в знак на протест срещу избирането на Бинев. В отговор Слави Бинев заяви, че няма да освободи поста си, че протестът срещу него е политическа поръчка и че Морфов действал емоционално.

Според журналистите от "Мрежа за свободно слово", сред които са Ирен Филева, Спас Спасов, Асен Йорданов, Спасиана Кирилова, Еми Барух, Иван Бедров, Марин Бодаков, Нели Огнянова, Карастоянова не притежава по-висока компетентност за поста от Слави Бинев.

„Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията. По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях", пишат журналистите.

Според "Мрежата" печално приключилият експеримент с избора на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисията по култура и медии може да бъде квалифициран единствено като акт на безцеремонно пренебрежение към обществения интерес. А номинацията на бившата стюардеса за същия пост сега те определят като тревожен рецидив на това поведение.

"Както в случая с г-н Слави Бинев, така и при номинацията на г-жа Поли Карастоянова заявяваме, че те са унизителен знак за отношението ви към експертните умения и професионализма в сферите на културата и на медите. Това не може да ни остави равнодушни", категорични са те.

Те са категорични, че Карастоянова не притежава авторитета, който би и позволил да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за не манипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

"Нещо повече – г-жа Поли Карастоянова не притежава и компетенциите, на които ние като професионална организация бихме могли да разчитаме за реализацията на идеите и проектите си", се казва още в декларацията.

Те призовават за разпускане на комисията, която "явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател". Според тях само по този начин Комисията ще може да бъде отново конституирана, а в състава й да влязат хора с авторитет в средите на медиите и културата.

В противен случай тя ще работи формално и ще продължи да предизвиква напрежение, смятат те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!