Екосдружение даде Антон Кутев на прокурор, клател банковата система

OFFNews 30 юни 2014 в 16:52 2179 3

Филип Цанов

Национално гражданско сдружение „Природата за хората“ подаде сигнал срещу депутата от БСП Антон Кутев заради негово изказване, което заплашвало сигурността на банките.

Сигналът е пратен до главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев и се отнася за престъпление против републиката, свързано с паричната и кредитна система на страната.

Това се казва в официално прессъобщение, изпратено от Филип Цанов, член на управителния съвет на „Природата за хората“. Цанов е и консултант на фирма "Витоша ски", свързана с концесионера на ски-зона Банско "Юлен". И двете фирми се подкрепят от председателя на ски федерацията Цеко Минев, съакционер в Първа инвестиционна банка, който неофициално се сочи за главно действащо лице в ски проектите в парковете Пирин и Витоша, уточнява "Дневник".

От прокуратурата съобщиха за OFFNews, че към момента при тях подобен сигнал не е регистриран. Компетентна в разследването на престъпления от депутати е Софийската градска прокуратура (СГП). 

Поводът за подаването на сигнала е участието на депутата Кутев на 25.06.2014г. в студиото на предаването „Здравей, България” по НОВА ТВ, където той прави следното изявление цитираме: „Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам”...

Според НГС „Природата за хората“ използването на национален ефир за създаване на затруднения в работата на банковата система и финансовата стабилност на държавата е престъпление съгласно Наказателния кодекс. 

Наказанието, което е предвидено за това претъпление е затвор от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата масова психоза и паника в населението свързана със спестяванията на гражданите в банките лишаването от свобода, е от 5 до 15 години.

"В сигнала настояваме незабавно да започне проверка на Главна прокуратура и ДАНС срещу депутата Антон Костадинов Кутев, сваляне на депутатския му имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност", пише още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!