ЕП иска спиране на евромилиардите за корумпирана България

OFFNews 03 април 2014 в 14:53 13664 58

Европейският парламент

Европейският парламент призова Европейската комисия сериозно да разгледа въпроса дали да не бъдат спрени всички еврофондове за България. Препоръката, която няма задължителен характер, е записана в приетия днес доклад на комисията по бюджетен към ЕП за изпълнен на годишният бюджет на Евросъюза за 2012 г.

В специална точка, озаглавена „Липса на напредък в България“, докладчикът Маркус Пийпер (ЕНП) припомня остро критичния мониторингов доклад за България от януари тази година и предлага ЕК да преразгледа генерално евросубсидиите за страната.

„Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“, пише в доклада.

„Ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове", коментира днес координаторът на групата на ЕНП в бюджетната комисия Ингеборг Гресле на пресконференция в Брюксел.

"ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат", каза Гресле. И добави: проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм.

"Трябва да построим политическа система. Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие", каза Гресле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!