ЕК отблокира 83 млн. лева за „София тех парк“

OFFNews 25 ноември 2014 в 15:50 3282 0

Европейската комисия е отблокирала средствата, предвидени за строежа на Научно-технологичния парк в София в размер на 83 млн. лева.

Пренотификацията на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е потвърдена с писмо от Главната дирекция „Конкуренция“ на ЕК.

Така Министерството на икономиката ще може да получи аванс по договора, за да заплати направените вече разходи за проекта, а първите копки на части от „София тех парк“ трябва да станат през декември.

Процедурата по пренотификация продължи почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП “Конкурентноспособност”, посочиха от министерството.

Освен, че усвояването на средства започва, завършването на процедурата е сигнал към бизнеса, че Научно-технологичният парк ще се случи и очакваме интересът към проекта още повече да се засили”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В началото на декември ще бъде направена първата копка на Иновационния форум и паркинг сградата в Научно-технологичния парк, а договорите с изпълнителите подписани в началото на септември.

Очаква се първият частен инвеститор - българската иновационна компания Walltopia, също да обяви дата за започване на строителството на Collider Activity Centre, което трябва да се случи отново през декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови