ЕК иска проверка за свързаност на участниците в замени на горски територии

OFFNews 27 март 2015 в 21:30 3043 0

Снимка sxc.hu

България трябва да направи и проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на Европейската комисия от 5 септември 2014 г. относно Схема за държавна помощ, приведена в действие от България при замените на горска земя.

Тези препоръки е отправила Европейската комисия по време на видеоконферентен разговор между Министерство на земеделието и храните и представители на Главна дирекция „Конкуренция“.

Министерството инициирало разговора, за да запознае Комисията с действията на страната ни по отношение на процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Коментарите на Брюксел са вследствие на подадена жалба до Комисията срещу „прилагането от българското правителство на мерки за възстановяване на държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар“.

В сигнала са изложени доводи и са представени документи, че част от собствениците, които попадат в списъка за de minimis (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК.

Списъкът от 1185 имота е съгласуван от Главна дирекция „Конкуренция“ още през октомври 2014 г., след което е обявена обществената поръчка за избор на правоспособен независим оценител и/или оценителски екип, регистрирани по Закона за независимите оценители, които да извършат оценка на поземлени имоти в горски територии.

Процедурата е прекратена през месец януари 2015 година, тъй като оценителите, представени от единствения участник, са участвали при даване на становища за целесъобразност и приемане на оценки за замените, обект на обществената поръчка. Освен това участникът не отговаря и на изискванията поставени от възложителя.

На 20 март 2015 година Министерството стартирана нова процедура за избор на оценители, за която техническата спецификация е преработена, за да се изключи възможност за извършване на оценки от лица, участвали на някакъв етап в процеса на извършване на замените, уточняват от пресцентъра на МЗХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови