Дясната перспектива за България: 25 години по-късно

Деян Спасов 09 септември 2014 в 20:31 4223 3

Пет часа продължи дискусионната среща "Дясната перспектива за България: 25 години по-късно", организирана от СДС София, Института за свободен капитализъм "Атлас" и Младежкия консервативен клуб.

Лекторите в срещата се опитаха да посочат грешките на десницата досега и да предупредят за рисковете в бъдещето й.

Президентът (1997-2002) Петър Стоянов, бившият главен преговарящ с ЕС и бивш председател на Столичния общински съвет Владимир Кисьов, президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси, както и представители на ръководството и някои от основателите на съюза анализираха пропуските от миналото.

"СДС беше твърде хетерогенна група, съставена от родово репресирани антикомунисти и комунисти, които мислеха, че комунизмът може да се реформира", каза председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Реституцията трябваше да е преди приватизацията", посочи доц. Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим в България , според когото все още има хора, които не са успели да възстановят собствеността си.

Красен Станчев, който е и един от петимата подписали в началото на 90-те възванието за учредяване на Атлантическия клуб, обясни какви реформи се опитал да направи СДС и защо те са спрели.

"В съюза липсваше политическа нагласа за реформи или беше непостоянна", припомни той, като посочи, че "от 16 партии в СДС, в 9 имаше спор дали да има пазарна икономика в програмата на коалицията".

Станчев уточни, че не участва в сегашното СДС и в Реформаторския блок, защото "няма чуваемост".

"Преди началото на конференцията президентът Петър Стоянов ме попита какво мисля за евентуалното превръщане на Реформаторския блок в партия. СДС не беше партия, а кауза, нещо като коалиция, а после стана партия, но не знам доколко това беше успешно. Сега Реформаторският блок тръгва по този път", каза Константин Тренчев.

"Десницата трябва да се придържа към икономически реформи, към патриотизма - като дефинира националния идеал, и към християнските ценности" - тази рецепта пък даде Петър Николов от Института за десни политики.

Георги Стоев от "Индъстри уоч" маркира две от характеристиките на дясното управление - свиване на бюджетните разходи, но не и на социалните, и аргументирана защита на ниските данъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!