"Държавник ли е Живков, щом ни готвеше за 16-та република на СССР?"

OFFNews 14 ноември 2014 в 21:34 19035 47

Снимка president.bg

Днес режисьорите на прехода ни прожектират Тодор Живков като "Човек от народа". По негово време всички бяхме равни, имаше много ниска престъпност. По негово време се строяха фабрики, училища, пътища. Човек от народа ли е този, който стартира възродителния процес – един античовешки акт? Човек от народа ли е този, който беше готов да хариже България за 16-та република? Патриот ли е, държавник ли е? Ами Аспарух, ами Крум, ами Симеон, ами Левски? Не са ли те патриоти и държавници, които изграждаха българската държавност, а някой се опита да я хариже за 16-та република?

Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава е категоричен, че "ние можем да се обединим около обективния прочит на историята в нейната цялост, с плюсовете и минусите, с доброто и лошото."

Нека да дам един последен пример. По отношение на фашизма има ли разделение в обществото? Не. Всички сме наясно какво е това. Германия направи своя обективен прочит. Всички държави в Европа направиха своя обективен прочит. И ние сме обединени като едно. Но даваме ли си сметка, че Хитлер е строил пътища? Даваме ли си сметка, че по негово време престъпността също е била доста ниска? Това прави ли го човек от народа? Остана ли той в историята като човек от народа? Не, защото беше направен обективният прочит - каза президентът.

Според него "преходът в голяма степен е бил режисиран от комунистическите елити".

Тези режисьори дори и днес ни прожектират картината за комунистическия лидер и за случилото се през прехода по един романтичен и по-различен начин. Двете най-големи грешки на прехода за мен са: първо - заметената истина, половинчатата истина. И второ - върховенството на закона. Защото истината е, че ние в началото на демократичния преход направихме нелоша Конституция и там записахме „върховенството на закона“. Но нашият ангажимент не свършваше само дотам. А то трябваше да бъде не просто само инсталирано, а гарантирано ефективно, така че народът днес да може да припознае и да каже, че това е една справедлива държава, каза Плевнелиев.

Грешката на президента за 10 ноември

По повод неговата грешка с изказването за 10 ноември президентът каза: "Ще се опитам с едно изречение да обобщя – това е историята на два плаката от тапети и една сбъркана дата за митинг. Аз казах истината, но сбърках датата. Ако исках да излъжа, щях ли да сбъркам датата? Ако имах някакъв таен план да се правя на велик герой, щях ли да сбъркам датата, щях ли да отговоря на случайно зададен въпрос на непознат журналист? Аз казах истината, но сбърках датата. И кое се оказа по-важно? Сбърканата дата. Всъщност от 25 г. ние се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемието. И не отговаряме на големите въпроси, като например – защо сме по-бедни от всички останали държави от бившия комунистически блок? Преди 25 г. България беше по-богата от Полша. Днес сме два пъти по-бедни от поляците. Кой е виновен за това? Демокрацията ли е виновна? Да, но Полша също е демократична държава. Значи нещо друго."

Преходът може и да не е бил успешен, но той може да има разумен и достоен край, ако направим това, което всички други държави направиха преди нас от комунистическия блок. Обективен прочит, истината и фактите такива, каквито са – комунизма, фашизма в музея и в учебниците по един достоен начин, смята държавният глава.

Вижте какво се случи преди два дни - когато унгарският президент, тук, в София, от една трибуна каза следното: Не сме ние първите, горяните в България бяха. Това го каза унгарският президент. Аз бях много горд в този момент. Но какво се случи на един велик български поет Стефан Цанев, когато той се опита да посвети част от своите усилия на истината за горяните? - попита Плевнелиев.

Не е случайно, че агент на ДС изгуби тефтерчетата на Златанов

Президентът призова да се покажат всички страници от тефтерчетата на Филип Златанов.

Държавният глава не вярва, че кражбата на веществени доказателства е случайна:

"Не вярвам, че е случайно, че вещото лице, което се е занимавало с тези тефтерчета, се оказа агент на ДС, и то на Шесто управление. Не вярвам, че е случайно и че от тефтерчетата със стотици страници, бяха показани само две. И още в ден първи, на първата пресконференция на Прокуратурата, аз излязох и казах – покажете всичко, не само една страница, покажете всички страници"

"Трябва да си даваме сметка за действията на Кремъл"

Президентът е на мнение, че днес се чертаят разделителни линии в Европа между тези, които вярват във върховенството на закона и тези, които използват върховенството на силата.

Всички сме обединени около това, че е много патриотично да осъдим великите сили, които по време на Берлинския конгрес разделиха България. Аз не съм срещу Русия, но аз съм "за" това България и Русия да бъдат добри партньори и нашите отношения да се базират на международното право. Не вярвам, че тези, които се опитаха да обслужат "Газпром", като инициираха тяхна законодателна поправка в българския парламент, работят за добрите отношения между България и Русия, например. Днес трябва да си даваме сметка за действията на Кремъл, каза още президентът Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!