Държавата улеснява процедурите по вноса на горива

Ивайло Анев 04 септември 2015 в 12:40 5360 1

Правителството ще предприеме мерки за пазара на горивата, които ще са постоянни, а не кампанийни.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол.

Той поясни, че сред идеите за подобряване на ситуацията на пазарите на горива у нас, е либерализация на вноса на горива.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че такива облекчения на вноса могат да донеса две междуправителствени споразумения за ползване на данъчни складове в Гърция и Румъния, което е позволено от европейското законодателство.

Препоръка за ползване на складове в съседни страни се съдържа и в анализа на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 г. Причината е, че тогава 80% от собствеността на тези складове у нас е на „Лукойл“, а наемите на складовете са високи, което обезсмисля вноса.

Вицепремиерът Дончев лично да се ангажира да предложи сключването на такива междуправителствени споразумения, като поиска от депутата от РБ конкретен текст.

Той допълни още, че е нужно и въвеждане на система за ранно предупреждение, която ще анализира пазара на базата на различни показатели, като един от тях е съотношението внесено и произведено гориво, спрямо продадено.

Според Дончев такъв анализ би показал много. „Тези данни ще бъдат важни не само по отношение на изпразващите се джобове на потребителите, но и за това, което не влиза в бюджета", обясни вицепремиерът.

След отговора на вицепремиера, депутатите от РБ обясниха, че цените на горивата у нас остават високи въпреки по-ниските котировки на петрола на световните пазари. "Сравнено с останалите държави в Европа, горивата у нас са сред най-скъпите, а освен по-ниската цена на петрола, пада и стойността на щатския долар", посочи Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови