Драма във ВСС: Един глас не стигна, за да приемат оставката на Петьо Еврото

OFFNews 05 март 2015 в 14:12 4387 0

Оставката на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров не беше приета на драматично заседание на Висшия съдебен съвет - само един глас не стигна за освобождаването му и като следовател.

За оставката на Петров съобщи по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Кадровиците на Темида гласуваха с 12 гласа „за”, 4 „против” и двама въздържали се, а по закон освобождаването става с гласовете на повече от половината от членовете на ВСС, т.е. искат се 13 „за“.

Някои членове на съвета се обявиха за това, че оставката не трябва да бъде гласувана и съобщиха мотивите си – доброволното напускане на Петров ще възпрепятства търсенето на дисциплинарна отговорност от него. Последва незабавен гневен отговор от Сотир Цацаров: „Въобще не защитавам Петров! Ако има или няма освобождаване, това какво ще попречи на него да му се търси наказателна отговорност например? Къде ви е основанието при наличие на проверка да не го освободите? Като имахте данни, защо не му образувахте дисциплинарно дело? Не можем да блокираме оставката, няма да чакам някой да реши, че му е дошъл моментът и да я държа в прокуратурата тази оставка. Мерете с един аршин!”, призова Цацаров.

Ясен Тодоров обяви, че етичната комисия се е самосезирала веднага след излизане на решението на ВКС, отправено е и запитване до главния прокурор, до момента обаче проверката на кадровиците не била приключила.

„Извършва се проверка, по нея са снети обяснения от Петров и повече от 100 лица от МВР, ДАНС и прокуратурата, които са участвали в планирането и осъществяване на разследването. Какво отношение има това към днешната оставка? Аз предпочетох да я придвижа максимално бързо. Прокуратурата има интерес такива хора да не работят в системата”, реагира Сотир Цацаров. И заяви, че ВСС ще получи информация за резултатите от проверката.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи точката да бъде отложена, за да приключи проверката в етичната комисия. Това обаче не бе прието. Милка Итова категорично заяви, че оставката на Петров трябва да бъде гласувана, без да има задълбочаване в хипотези, които не са се случили. „В интерес на системата е да се освободим от тези хора, да сложим хора, които работят. Към момента няма дисциплинарни производства срещу Петров, проверихме. Нека да гласуваме предложението”, категорична бе тя.

В крайна сметка от присъстващите 18 души, 12 подкрепиха оставката, 4 гласуваха против нея, а двама – се въздържаха. Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров поиска да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015 г.

Петров подаде оставка като шеф на Столичното следствие още на 3 февруари, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившият военен министър Николай Цонев. Със заповед на градския прокурор Христо Динев той беше освободен като завеждащ Следствения отдел.

По делото срещу Цонев Петров беше основен свидетел. В мотивите на ВКС към оправдателната присъда се посочва, че следователят, който е популярен с прозвището Пепи Еврото, с намесата на службите, е имал за задача да провокира извършването на престъпление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови