До седмица НАТО решава къде да разположи команден пункт в България

Юлиан Христов 30 януари 2015 в 16:00 3599 19

До седмица НАТО решава къде да разположи команден пункт в България

Следващата седмица НАТО ще вземе решение за създаването на подразделения за командване и контрол в балтийските страни, Полша, Румъния и България, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

Столтенберг очаква на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се състои на 5 февруари в Брюксел, да бъде взето решение за създаване на подразделения за интегриране на силите на Алианса.

„Тези елементи за командване и контрол ще бъдат учредени в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България“, каза Столтенберг. По думите му, те ще играят ролята на връзка между националните войски и войските на НАТО, ще провеждат учения, ще предоставят планиране и някои командни елементи за увеличаване степента на готовност на силите на НАТО.

Генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът трябва да е готов да се изправи пред нови предизвикателства след „черната година“ на руска интервенция в Украйна и терористични атаки по улиците на Европа. „Самолети на НАТО са прихващали руски самолети над 400 пъти. Над 150 прихващания са били извършени от мисията по въздушно патрулиране над Балтика“, каза той при представянето на на годишния доклад на НАТО за 2014 г. Основен акцент в него са новите сили за бързо реагиране на НАТО. Столтенберг призова 28-те страни членки да спазят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи.

Друг акцент в доклада са съвместната подготовка и учения, както и развиването на инициативата за обединяване на военните сили - Connected Forces Initiative (CFI), елемент от която е изграждането на контролни и командни способности за нуждите на силите за бързо реагиране на Алианса. Командният компонент ще се грижи за координирането на силите по въздух, суша и вода. Част от него се очаква да бъде изграден именно у нас, вероятно край Шабла. За момента в този команден център работят 70 души. След решението на българското правителство от сряда, в него ще могат да бъдат наемани български висококвалифицирани военни.  

НАТО набляга на развитието и на системата за въздушно командване и контрол на територията на Европа - Air Command and Control System (ACCS). Целта на системата е да представя по всяко време пълна картина на въздушното пространство над Европа, като в нея ще бъдат интегрирани системите за противовъздушна отбрана на съответните държави, контролът на въздушния трафик и наблюдението от въздушното пространство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!