Джамбазки сезира ЕК за "цигански блок във Варна"

Ивайло Анев 15 април 2015 в 12:25 7560 10

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще сезира Евопейската комисия за намерението на община Варна да строи "социален цигански блок".

Проектът на общината е за изграждане на блок, в който да бъдат настаняване бездомни хора от ромски произход.

Според Джамбазки това погазва законите, затова той ще внесе сигнал до прокуратурата и до ЕК.

Жители на варненския квартал „Аспарухово”, район „Джанавара”, се обърнали за съдействие към него по повод проекта на общината.

Евродепутатът се срещнал с инициативния комитет в кв. „Аспарухово”, за да се запознае с намеренията на кметството, както и с причините за недоволството на хората. Те са направили и подписка, която е депозирана в община Варна.

Според него около въпросното строителство има прекалено много неизвестни.

На първо място е спорна необходимостта от подобно строителство и то точно в квартал с циганско население.

Ангел Джамбазки смята, че ако задачата е да се реши жилищният проблем на циганските семейства, то това е чиста форма на дискриминация спрямо останалите. Според него не бива да се създават специални правила и специални проекти за циганите.

На второ място - всеки по общия ред може да кандидатства за общинско жилище, без да налага нарочна програма, която е реална дискриминация на база произход.

Евродепутатът ще се запознае с подробните устройствени планове на циганските махали, както и сметките и разчетите за харчовете по т.нар. Проект за приложение към План на община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!