Дер Щандарт: Цветан Василев вече не желае да го свързват с Пеевски

OFFNews 15 април 2014 в 14:52 17487 72

Снимка Цветан Василев

Една от най-спорните фигури в България подготвя отстъплението си в Брюксел и Страсбург. За това говорят някои решения, взети в сенчестия сектор на властта, където враждуващи бизнесгрупировки се борят за влияние над парламента, правителството и президента, пише австрийският вестник "Дер Щандарт" в статия за номинацията на Делян Пеевски за европдепутат.

Защо Пеевски отива в Брюксел?

По всичко личи, че депутатът Делян Пеевски, превърнал се в символ на този паралелен свят, подготвя оттеглянето си. Същевременно майката на Пеевски - Ирена Кръстева, обяви миналия петък продажбата на голяма част от своята медийна империя, управлявана задкулисно именно от Пеевски. Неясно остава дали 33-годишният депутат напуска доброволно българската политическа сцена. Запознати със сивата зона в управлението на малката балканска държава виждат зад това решение дългата ръка на Ахмед Доган, за когото се твърди, че дърпа конците както в политиката, така и в икономиката на страната, пише австрийското издание.

Говори се, че именно Доган е човекът, предложил Пеевски за шеф на ДАНС. По този начин Доган очевидно е искал да инсталира свой довереник на ключов пост в управлението. Планът му обаче не проработи - кандидатурата на Пеевски предизвика масови протести, които продължиха цели шест месеца без прекъсване, припомня „Дер Щандарт“.

Междувременно Пеевски е вече твърде неудобен за Доган, а и за други ключови играчи на българската сцена. Твърди се, че влиятелният банкер Цветан Василев също искал да се дистанцира от Пеевски. Шефът на Корпоративна търговска банка вече не желаел да го свързват с делата на Пеевски и неговите медии, посочва австрийското издание, позовавайки се на български източници.

И какво, ако отиде?

Отстъплението на Пеевски няма да остане без политически последствия, писа още "Дер Щандарт". От известно време насам медиите на "Нова българска медийна група" водят кампания срещу бившия премиер Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, който съвсем открито подкрепи антиправителствените протести.

Ако ирландската компания "Media Maker" наистина придобие най-важните издания от медийната империя на Ирена Кръстева, това може да сложи край на конфронтацията. Или най-малкото да отслаби битката на този фронт, се казва в статията.

Листата на ДПС за евроизборите още не е публикувана, но се говори, че Пеевски ще е на второ или трето място в изборните листи. Ако това е вярно, можем да сме почти сигурни, че Пеевски ще стане евродепутат, писа авторът Маркус Бернат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!