Депутати от БДЦ искат да се разреши десният завой на червено

OFFNews 26 март 2015 в 15:46 2153 10

Депутати от БДЦ искат да се разреши десният завой на червено

Депутати от Български демократичен център (БДЦ) внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които предлагат да се разреши десният завой на кръстовище при червен светофар. 

Вносителите предлагат завоят да може да бъде направен, но водачът на автомобила е длъжен да спази предимството на пешеходците и да завие едва тогава, когато се убеди, че няма да пречи на движението и че пътят е свободен за преминаване. 

Мотивите, с които се прави това предложение за промени, е че така ще се намали задръстването в големите градове. 3a да стане възможна промяната, бившите депутати на Николай Бареков предлагат това да става и при отсъствие на съответен пътен знак или светлинен сигнал. 

Подобна мярка е предлагана и преди, но осъществяването ѝ среща някои трудности. Според бившия шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев това може да стане, но при оборудване на светофара с допълнителен сигнал. "Не го намирам за удачно, защото мисля, че ще се получи доста сериозна конфликтна точка. Сега, когато има стрелка за надясно, се спира движението на пешеходците и така автомобилите могат да преминат", обясни той пред OFFNews. Според него няма сериозна нужда от подобно решение и ако все пак то бъде прието трябва да бъде взето под внимание това, че ще бъде необходима допълнителна секция на светофара. Стратиев смята, че подобна мярка няма да реши въпроса със задръстванията в големите градове.

На противното мнение обаче е Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, според когото предложението е разумно, тъй като то е въведено в немалко държави. "Има логика в това, наистина трафикът ще бъде облекчен, но, разбира се, трябва на пешеходците винаги да се дава предимство", обясни той. Според него това предложение няма да доведе до допълнително напрежение на пътя и допълнителни предпоставки за катастрофи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!