Депутатите хвърлиха в коша идеята да се спре строителството по Черноморието

OFFNews 20 март 2014 в 18:40 6276 2

Снимка sxc.hu

С почти единодушие днес депутатите от всички партии в парламентарната комисия по регионална политика отхвърлиха предложението да се забрани строителството в 2-километровата зона на черноморското крайбрежие (зона А и зона Б).

Предложението бе внесено от независимия депутат Светлин Танчев по настояване на природозащитните организации и бе включено сред сега обсъжданите поправки в Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Депутатите от парламентарната комисия обаче отхвърлиха текстовете с 4 гласа „против“, 15 гласа „въздържал се“ и 0 гласа „за“.

Предложението на Танчев беше в 2-километровата зона на черноморското крайбрежие да се забрани строителството в територията на всички защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ (практически почти цялото Черноморие) и да е разрешено само строителството на инженерна инфраструктура и няколко други вида обекти.

Срещу текстовете най-отчетливо възразиха кметове на черноморските общини.

Според кмета на Созопол Панайот Рейзи ограниченията, въведени и в сега действащия ЗУЧК, не трябва да важат за територията на населените места и действащите градоустройствени планове. По думите му, целият Созопол попада в зона А - 100 метровата зона от брега (това е силно преувеличено – бел.ред.). Поради законовия лимит от 20% плътност на застрояването в нея, например ако една къща от 60 квадрата изгори, собственикът й ще може да я построи наново с максимум 12 квадрата площ, каза Рейзи.

Срещу поправките се изказа и кметът на Шабла Райна Бърдарова.

„Ако искате общината да спре да функционира, просто нека депутати дойдат на място и да го кажат“, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!