Депутатите осакатиха референдума на Плевнелиев (обновена)

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 15:57 16488 43

Депутатите осакатиха референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври и беше предложен от президента Росен Плевнелиев. Приет беше само един от трите въпроса.

„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври.

Депутатите единодушно приеха трите въпроса на президента за референдум по въпросите на изборните правила да се гласуват отделно. Така приет беше единствено последният, трети въпрос. Той мина с гласовете на 146 народни представители, 40 бяха "против", а 10" въздържал се".

Първият въпрос на президента, който гласи „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ беше отхвърлен от народните представители.

Въпросът беше отхвърлен със 89 гласа "за", 85 "против" и 22 "въздържал се" и не можа да мине защото депутатите, които са "против" и "въздържал се", са повече от тези "за". От Реформаторския блок (РБ) се въздържаха при гласуването. ГЕРБ пък твърдо стояха зад въпроса, както беше формулиран от Плевнелиев.

Народните представители отхвърлиха и предложенията за изменение на първия въпрос. Те не приеха това на Местан въпросът за мажоритарното гласуване да се отнася за всички народни представители. Отхвърлени бяха и всички предложени въпросът да се отнася за германската избирателна система. Реформаторският блок гласуваха за собственото си предложение за промени в първия въпрос.

Вторият въпрос, който гласи „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?, също няма да бъде задаван на референдума. Текстът първоначално беше приет, но после беше поискано прегласуване, след което изненадващо около 20 души от ГЕРБ, които при първото гласуване бяха "за", не гласуваха при второто. Така той беше отхвърлен с 80 гласа "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".

Окончателното решение за произвеждането на референдум, на който ще има един-единствен въпрос, беше прието след 15- минутна почивка, която беше поискана от БСП. То беше прието с 131 гласа "за", 41 "против" и 3 "въздържал се". От БСП, ПФ и един независим бяха против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!