ДПС се отрече от Борисов след критиките, че управляват заедно

OFFNews 05 март 2015 в 14:06 3115 6

ДПС няма да подкрепи промени в кабинета

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Лидерът на ДПС Лютви Местан демонстрира публично, че не подкрепя втория кабинет "Борисов" след острите критики, че всъщност Бойко Борисов управлява под мощното влияние на ДПС. Те бяха провокирани от вчерашните събития - вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка в знак на несъгласие с премиера, който вчера отказа да смени шефа на ДАНС Владимир Писанчев и реши да запази главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Оставката му бе приета моментално от премиера. Последва вълна от критики, след които, освен Местан, смяна на позицията си демонстрира и Борисов. Той специално дойде в парламента, за да увери депутатите, че щял да смени и Лазаров, и Писанчев.

Местан пък демонстрира, че няма нищо общо с управлението, като се прояви като опозиция и заяви, че депутатите на ДПС нямало да подкрепят ремонта на кабинета - оставката на Вучков и предложената за негов наследник Румяна Бъчварова.

Местан говори след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

ДПС е опозиция на кабинета "Борисов"-2 и затова ще гласува против промените в състава на правителството, каза Местан.

Според него внушенията за задкулисие звучали нелепо. 

"Надяваме се тези решения на премиера Борисов днес да са поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, Бог знае кой, държи. Надявам се наистина това да бъде минимум резултатът от днешните му решения", коментира Местан в парламента. 

"Днешното решение на министър-председателя е ярко доказателство, че задкулисие има само в главите на анализаторите и наши политически опоненти, които крият собствената си политическа немощ зад паравана ДПС", уточни Местан.

Той допълни, че спекулациите по тази тема са били обидни както за партията му, така и за самия Борисов.
Местан нарече нелепи и абсурдни упоритите внушения за задкулисие и „за това кой кого държи и за какво го държи“.

В същото време той обяви, че партията му ще разчита, че идеята за гражданско начало в МВР с назначаването на Бъчварова ще се реализира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови