Горанов към Манолова: Алтернативата на дълга е печатането на пари, но само ти го можеш

Нели Чолашка 25 февруари 2015 в 11:59 8568 17

Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Владислав Горанов

"Г-жо Манолова (Мая Манолова от БСП), не можем да печатаме пари, това само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение".

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в края на изказването си пред депутатите, в което се опита "смирено" да им обясни нуждата от ратификацията за нов дълг от 16 млрд. лв.

Намекът към Манолова е заради отпечатаните миналата седмица в родния й град Кюстендил банкноти с номинал 10 000 лв. и лика на Горанов на тях.

"Г-н Горанов, тази 45-минутна реч очевидно беше вашата репетиция за бъдеща академична кариера. И правилно, защото политическата Ви кариера няма да завърши добре, защото Вие не сте честен финансов министър", отговори му социалистката.

С това искаше да каже на Горанов, че го чака съдбата на финансовия министър в първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков, който в момента преподава в университет в Русия.

"Вие не можете да печатате пари, вие можете да печатате дълг, можете да печатате бюлетини, което сме видели", атакува още Манолова.

В речта си пред депутатите Владислав Горанов отново беше категоричен, че за следващите три години България трябва да изплати общо 12 млрд. лв. стари дългове.

3 млрд. лв. от тях, които отидоха за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, трябва да бъдат върнати през май или най-късно през октомври, напомни финансовият министър.

Ако не искате да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме дълговете, каза той на депутатите.

По думите му държавата ни, която е с бюджет 31 млрд. лв., на 19 февруари се е оказала с малко над 500 млн. лв. разполагаем ресурс.

Горанов обясни още, че миналата година от ГЕРБ не са критикували кабинетът "Орешарски" за тегленето на нов дълг, а това, че са "разградили двора". Дългът не е причина, а е следствие, уточни той и за пореден път призова да харчим, колкото изкарваме, а не повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!