Горанов: Цесията на Вежди Рашидов е законна

OFFNews 22 април 2015 в 13:39 4402 2

Горанов: Цесията на Вежди Рашидов е законна

Цесията на министъра на културата Вежди Рашидов е законна.

Това коментира в сряда пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. Той коментира информацията за това, Рашидов е спасил парите си в КТБ с две цесии - едната за 661 122.53 лева е с фирмата на Богомил Манчев "Риск инженеринг" ЕООД, а втората - за 1 939 995.52 лева с цесионер "Кимпекс енерджи" АД. 

„Но, ако в резултат на нея се нарушава предимството и той се явява привилегирован кредитор на КТБ, ще положим всички усилия и ще ви поканим след няколко дни в КТБ, това ще е от първите атакувани пред българския съд сделки", обясни Горанов.

Той припомни, че през 2014 година правителството е предложило изменения в Закона за банковата несъстоятелност, които не са довели до резултат.

Финансовият министър обясни, че е възможно временните синдици в КТБ да станат постоянни. 

"Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни. И всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големият кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени, добави Горанов.

"Днес българският съд се произнесе за дата на несъстоятелността и неплатежоспособността на КТБ. Това е началото на един много дълъг и сложен процес, искам да ви уверя, че временните синдици и постоянните ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на състоятелността, и всички сделки, които привилегироват едни кредитори пред други", каза Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови