Гласът на Русия: Колегите от "Атака" ни пращат сведения

OFFNews 04 февруари 2015 в 15:34 15799 34

Ден след изказването на министъра на отбраната Николай Ненчев, че "се създава впечатление за пропаганден център, който внушава слухове и безпокойства, като темата с мобилизацията и командния център край Шабла – неща, които не отговарят на истината", държавното радио "Гласът на Русия" реагира с редакционен коментар. 

В материала специалният кореспондент на Българската редакция Наталия Александрова признава, че "цялата история се завъртя след информацията на колегите от "Атака". Те ни изпратиха сведения, които инициираха нашата публикация".

Препечатваме публикацията без съкращения и редакторска намеса:

"Не се безпокойте, господин министър, само двама сме

Министърът на отбраната на България Николай Ненчев смята, че някаква организация в Русия се опитва да води информационна война на българска територия. Според него, това бил цял пропаганден Център. Но ще се наложи да го разочароваме.

«Русия нагнетява напрежение и паника в България чрез масовото лансиране на неверни информации» – това изявление на министъра на отбраната на България Николай Ненчев публикува вчера българският вестник «Сега». Главният военен чиновник на страната без заобикалки ни обвинява в това, че «слуховете, че се готвим (в България) за война, идват от Русия. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората», заяви министър Ненчев и съобщи, че вече е обсъдил темата и с премиера Бойко Борисов.

Пред «Нова телевизия» Ненчев представи своето усещане, че «центърът е в Русия, а у нас "Атака" непрекъснато излизат с изявления и въпроси по тази линия». Цитирам буквално.

Първо, един малък апостроф: тъй нареченият «информационен пропаганден център» не е нищо друго, освен двама обикновени журналисти от Българската редакция на «Гласът на Русия». Не е чак толкова страшно.

Второ, искам да напомня, че цялата история се завъртя след информацията на колегите от «Атака». Те ни изпратиха сведения, които инициираха нашата публикация. Обърнахме се към лидера на политическата партия «Атака» Волен Сидеров с молба за интервю, което взехме и сложихме на нашия сайт. Едно към едно. Така че, за нейната «неверност» не носим никаква отговорност.

Между другото, искам да напомня на господин Ненчев, че някои копия на повиквателните ни бяха изпратени от хората на Фейсбук, които са ги получавали, или са ги видели. Така че Бог да ни пази да водим «информационна война на българска територия». Просто, както всички нормални журналисти, се стремим да съобщаваме на нашите слушатели и посетители факти, разкриващи интересни за тях събития и ситуации.

И още едно нещо, което точно бих нарекла дезинформация. Никой от нас нито е писал, нито е произнасял думите за: «ядрен център с ракети в Шабла». И не сме предизвиквали в българското общество никаква истерия. Това е, извинявайте, излишна интерпретация.

Обаче, все пак е добре, че министърът на отбраната на България уточни за «рутинната процедура» по «актуализацията на списъците», че е просто една проверка.

Искам да се надявам, че фразата «според НАТО Русия води такъв тип действия (става дума за хибридния модел на информационна война на българска територия) в Източна Украйна», не носи, нито в случая, нито по принцип, подмолен провокационен характер.

С уважение: специален кореспондент на Българската редакция на «Гласът на Русия» Наталия Александрова."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!