"Галъп": ГЕРБ и БСП с изравнени сили за евровота, АБВ има шанс да влезе в ЕП

Мая Младенова 13 февруари 2014 в 11:59 11452 43

Актуалното изследване на
Актуалното изследване на "Галъп"

БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за Европейските избори, а формацията на Георги Първанов "АБВ" има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. Партията на Бареков продължава да набира скорост.

Това са изводите от актуално националнопредставително изследване на електоралните нагласи, проведено от агенция "Галъп интернешънъл" в периода 31 януари-10 февруари 2014 г. Социолозите са се допитали в лични интервюта до 1012 пълнолетни български граждани.

С проявата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат съвсем изравнени – съответно около 19 и около 18%. Подкрепата на ДПС е между 6 и 7%. Коалицията на "България без цензура" и ВМРО е настигнала по подкрепа Реформаторския блок и събира 6,1% одобрение при 4,6 за "реформаторите". "АБВ" също изпреварва десния блок и има 6% одобрение.

Към този момент данните не могат да играят ролята на директна прогноза. Те отразяват единствено декларативните нагласи на респондентите, уточниха Първан Симеонов и Димитър Ганев от "Галъп".

Социолозите не очакват много висока активност на евровота. Към днешна дата прогнозата е, че бюлетина ще пуснат между 2,5 милиона и 3 милиона избиратели.

Парламентарни избори

На хипотетичен въпрос как биха гласували, ако днес има избори за български парламент, анкетираните са дали сходни отговори с тези от въпроса за евровота. Отново на първите две места с минимална разлика са БСП и ГЕРБ - съответно с 19,2 и 18,4%. ДПС и тук събира 6,3 процента. По-голямо е разминаването при партията на Николай Бареков в коалиция с ВМРО, която за разлика от подкрепата за евровота (6,1), на този въпрос има одобрението на 4,7% от запитаните. Реформаторският блок е малко зад тях с 4,4%. "АБВ" на Първанов има 3,3%, което е почти двойно по-ниска подкрепа от тази, която интервюираните са декларирали за същата формация, но във въпроса "Ако на изборите за Европейски парламент през месец май тази година се явят следните партии и коалиции, за коя от тях ще гласувате?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!