ГЕРБ с помощта на ДПС спаси плоския данък

Нели Чолашка 19 ноември 2014 в 14:50 13071 23

Депутатите от ДПС се заклеват.

Плоският данък върху доходите остава благодарение на подкрепата на ДПС.

Само Реформаторския блок и ДПС подкрепиха ГЕРБ в пленарна зала срещу законпроекта на БСП с предложение да се върне прогерсивното подоходно облагане.

Проектът на левицата беше подкрепен от БСП, БДЦ, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака".

Без гласовете на ДПС, които бяха против, законопроектът щеше да мине и плоският данък да бъде отменен.

Подобен законопроект за връщане на прогресивното подоходно облагане беше внесен и от "Атака", но той получи дори по-слаба подкрепа, защото от ПФ гласуваха против него.

Проектът на Волен Сидеров предвижда 7 ставки за годишните доходи, като тези до 4800 лв. на година да са необлагаеми.

БСП пък предлага доходите до минималната работна заплата - 340 лв., да не се облагат, а 10-процентната ставка да се запази за доходите от 340 лв. до 1000 лв. за горницата над 340 лв.

За доходите от 1000 до 2000 лв облагането да е 66 лв. плюс 12 на сто за горницата над 1000 лв., което на практика означава по-нисък данък от 10-процентната ставка в момента. За доходите от 2000 до 5000 лв. – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата над 2000 лв., за над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20 на сто, предвижда разработената от БСП скала.

Социалистите предлагат още месечната данъчна основа да се определя като облагаемият доход се намалява с удържаните от работодателя задължителни социални и здравни осигуровки. В миналия мандат докато бяха управляващи социалистите не успяха да се разберат с партньорите си от ДПС за премахването на плоския данък, въведен при управлението на Тройната коалиция.

След гласуването Йордан Цонев от ДПС заяви, че той и колегите му са гласували против не само защото са дълбоко убедени в правотата на плоския данък, но и защото без техните гласове плоският данък вече щеше да е в историята.

„Ако ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането да не подкрепя, първата реформа щеше да бъде факт. Тя щеше да бъде реформа не в посока, която ГЕРБ и Реформаторския блок са заявили политика. Ще ви припомня думите на Лютви Местан при откриването – без ДПС ценностно мнозинство в това Народно събрание не може да има“, каза още Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!