ГЕРБ с готов вариант на промените в Конституцията

OFFNews 22 април 2015 в 22:11 2209 2

ГЕРБ са готови с първи вариант на измененията в Конституцията, който е бил раздаден днес на останалите парламентарни групи.

По време на председателския съвет на парламента тази сутрин е било договорено да се създаде контактна група, в която да влязат всички партии в парламента, а след като се постигне съгласие, да се сформира специална комисия, която да подготви и приеме промените.

В проекта за промени в Конституцията не са включени предложения за намаляване на мандата на главния прокурор или условия за преждевременното му освобождаване, нито за отчитане на прокуратурата пред парламента, обясняват от Реформаторския блок, цитирани от „Дневник“.

В проекта не е предвидено и намаляване на мандата на председателите на върховните съдилища.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на две – съдийска и прокурорска колегия, които ще имат общ орган. Според предложението в съдийската колегия ще има 13 членове, сред които и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Шестима от членовете да се избират от общото събрание на съдите, а останалите петима – от парламента.

Прокурорската колегия ще има 12 членове, сред които и главния прокурор. Четирима от членовете ще се избират от общото събрание на прокурорите, един - от общото събрание на следователите, и останали шестима – от парламента.

В проекта са записани и два варианта за намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет – вместо 5 – на 3 или 4 години, както и премахването на тайния вот.

ГЕРБ предлага още в Конституцията да бъдат записани и критериите, на които ще трябва да отговаря съдебният инспектор - "юрист с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесет години юридически стаж, от които не по-малко десет като съдия“. В предложението е включено още шестима от инспекторите да се избират за проверки на работата на съдилищата, а четирима – за проверки на работата на прокуратурата и следствието.

Ако предложението на ГЕРБ бъде прието, инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, както и на пълнотата и верността на имуществените декларации. Ще проверява и за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Освен това Народното събрание ще изслушва и приема годишния доклад на съдебния инспекторат, а не само на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор.

В проекта е включена и възможността Конституционният съд да може да бъде сезиран от Върховния касационен съд, Върховния административен съд и омбудсмана и да се произнася по разминаване между норми на международното право и Конституцията.

Патриотичният фронт и АБВ са дали принципно съгласие за поправките, ДПС неформално са ги подкрепили, а от БСП засега не изразяват позицията си.

За да бъдат направени промени в Конституцията, трябва мнозинство от три четвърти от депутатите – 180 гласа „за“.

Управляващите четири партии имат общо 137 депутати в парламента.

Ако предложените промени получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете - 160,  предложенията ще бъдат разгледани отново не по-рано от два и не по-късно от пет месеца след това. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!